Вести:

понедељак, 23. мај 2016.

Косово, под окриљем САД и УН, постало мека за исламску државу!

понедељак, 23. мај 2016. | Unknown 0

Њујорк Тајмс је направио осврт на Косово и Метохију и схватио да је оно после окупације постало мека за ширење екстремног ислама и терориста...

Њујорк Тајмс је направио осврт на Косово и Метохију и схватио да је оно после окупације постало мека за ширење екстремног ислама и терориста...
Илустрација: КМ Новине




Омашка је да се то десило после али је текст ипак вредан пажње.


Више од 10 година, користећи мрежу добротворних организација преко радикалних имама, Саудијска Арабија и друге земље Арапског залива шире вехабизам на Косову кроз градњу нових џамија, утеривање страха и регрутовање младих за борбу у Сирији на страни џихадиста, пише "Њујорк тајмс".

Џамије, које су на Косову саграђене од новца који је донирала Саудијска Арабија, окупљају људе који шире вехабизам - "конзервативну идеологију која доминира у Саудијској Арабији", наводи се у тексту Карлоте Гал у њујоршком дневнику.


Од када је 1999. Београд после интервенције НАТО изгубио контролу на Косову, под присмотром америчких званичника, новац и утицај Саудијске Арабије је умногоме променио ову некад толерантну муслиманску заједницу(?), примећује се у тексту.


"Њујорк тајмс" наводи да се Косово сада, као и остатак Европе, брани од претњи исламиста(?) и да је у протекле две године полиција идентификовала 314 грађана Косова - укључујући два бомбаша-самоубице, 44 жене и 28 деце која су нестала, а сумња се да су их џихадисти отели и прикључили њиховим групама.


- Они су промовисали политички ислам. Потрошили су доста новца да би промовисали другачије програме претежно младим људима тако што су донели своју литературу - каже Фатос Маколи, директор Косовске антитерористичке службе (иначе, вероватно и сам припадник терористичке УЋК до њеног трансформисања). 





Нема доказа да је било која организација дала новац директно људима да иду у Сирију, каже Маколи и додаје да је проблем то што су подржани људи који промовишу насиље и џихад, а тврде да штите ислам.


После две године истраживања, полиција је оптужила 67 људи, ухапсила 14 имама и угасила 19 организација које раде против Устава подстичући мржњу и промовишући тероризам, наводи амерички лист, оцењујући да је то велики преокрет за Косово од 1,8 милиона људи које се не тако давно сматрало проамеричким муслиманским друштвом у свету.

Након рата, додаје се, Саудијци су донели милионе евра помоћи, али су на Косову видели и прилику да шире вехабизам.


Проток новца којим се финансирају вехабије на Косову често долази заобилазно, преко трећих земаља како би се прикрила његова намена и дестинација, наводи лист и додаје да су пре две године власти пресреле трансфер и замрзле 500.000 долара из Саудијске Арабије намењен једном тинејџеру на Косову.

 
"Зашто косовске сепаратистичке власти - и надзорне снаге САД и УН - нису раније деловале како би зауставиле ширење екстремизма, јесте питање о којем се жустро дебатује", закључује њујоршки дневник.


Можда се дебатује код њих јер им је демократија ипак само оквир прецизно ограничен али нама је сасвим јасно. Наш народ то назива - топовским месом и псима рата а најезда муслиманских избеглица, по свему судћи углавном војно способних и припадника терористичких јединица, отклања сваку потребу за дебатом по том питању.



Извор: Агенције    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине