Вести:

недеља, 15. мај 2016.

Квази-демократија у Европској Унији

недеља, 15. мај 2016. | КМ новине 0

Европска Унија себе представља као "стуб демократије и поштовања људских права", као најсавременију цивилизацију и заштитницу слобода и вредности.

Европска Унија себе представља као "стуб демократије и поштовања људских права", као најсавременију цивилизацију и заштитницу слобода и вредности.
Хрватску у ЕУ примили 'преко реда',  без и једног јединог питања о прогнаним Србима
/ Илустрација: КМ Новине



















Пише: Милош Дојчиновић



Међутим, све ово остаје мртво слово на папиру. Tеорија која никада није била у складу са праксом, када се погледају поједине источноевропске земље и њихова политика према националним мањинама.

Пример тога је наша суседна држава Хрватска, са којом имамо још увек много нерегулисаних односа, највише по питању прогнаних Срба са вековних огњишта након 'фамозне' војно-редарствене операције 'Олуја' у августу 1995 године. Оно што највише изводи руглу сам појам 'поштовања људских права' на којима инсистира Евроатланска алијанса јесу управо догађаји који су почели да се нижу од тренутка када је Хрватска ушла у 'заједницу европских народа'.

Као студенту Правног факултета нису ми јасни ти двоструки аршини које Европска Унија захтева од поједних земаља које су 'будуће чланице'. Били смо сведоци тога да је Хрватска манипулисала пред страним посматрачима о тобоже 'поштовању права' Срба који су као некадашњи конститутативан народ сведени на пуку националну мањину.


Стиче се утисак да се захтева од политичких власти испуњење обавеза из преговора а затим када се они 'темељито' изврше, не инсистира се више на њима. Од тренутка уласка у ЕУ, у Хрватској је почела да се развија плима Туђманизације сваког сегмента хрватског друштва. Расизам према Србима је сада под плаштом, јер је Хрватска призната као 'европска демократска држава' и постала је чланица НАТО пакта што је довело до тога да су политичкој власти у тој земљи 'одрешене руке' без надзора над тиме да ли она поштује права националних мањина.

Ситуација је слична оној из 1995. године, када је Питер Галбрајт дао зелено светло Туђману да у потпуности етнички очисти пределе Лике, Далмације, Кордуна, Баније од српског становништва. Пре неколико дана ухапшени су у Загребу младић и девојка због тога што су написали графите, ни више ни мање него омраженом ћирилицом. Верујем да је проблем била сама та ћирилица али не и нацртана порука грађанима Загреба. Шта више да се 'преступник' користио латиницом можда неби до овог 'невиђеног државног удара' ни дошло. Каква се порука том интервенцијом упућује тамошњим Србима, буду ли се користили својим матичним писмом?

Међутим оно што највише брине нас Србе, јесте та 'демонстрација силе', Хрватског политичког врха који тихо 'звецка оружјем'. Набављање ракета који имају досег од 300 километара не може бити ништа више од јасног упозорења Србима да се не петљају око запаљених и испражњених крајишких кућа које су након двадесет и једне године у потпуности срасле у коров. Прошле године на 'обљетници Олује', хрватска председница Колинда Грабар Китаревић је затражила од српских власти заштиту хрватске националне мањине у Србији, заборављајући да је ХДЗ политика самим одржавањем 'помпезне прославе' и организовањем концерта усташког певача Томпсона довела до нове плиме ултра-национализма и велике небезбедности тамошњих српских повратника.

Оно што је мене запрепастило код западњачких представника 'слободе и демократије' јесте то што су Хрватску примили 'преко реда' без решења и једног јединог питања о прогнаним Србима, њиховој имовини, пензијама, станарском праву итд.




Према нама имају тешку политику оличену у Бриселском споразуму који претендује да у потпуности отцепи делове јужне Србије.

Ти двоструки аршини ЕУ говоре да смо сви на речима једнаки али пред Европским правом различити.




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине