Вести:

среда, 13. април 2016.

Зоран Влашковић: Екслузивно - Потпуна истина о албанским терористичким организацијама на КиМ!

среда, 13. април 2016. | КМ новине 0

"Подужи је историјат и злочиначки биланс терористичких напада АНА у Македонији, на југу Србије и на Косову"

Зоран Влашковић: Екслузивно - Потпуна истина о албанским терористичким организацијама на КиМ!
Дреничка група терориста УЧК, Сами Љуштаку први здесна    


















Пише: Зоран Влашковић

Званично АНА (ОНА) и ОВК терористичке организације!

  • – Амерички председник Џорџ Буш је 2001. године ''ОВК'', а шеф УНМИК- а на КиМ Михаил Штајнер је 2003. године АНУ (ОНА) прогласили терористичким организацијама.
  • – Косово бара албанских терориста за које амбасадори у Приштини ћуте, значи подржавају их!
  • – За многе терористичке акције на југу Србије, КиМ и Македонији, убиства, подметање експлозија преузели одговорност!

Наоружани и униформисани припадници такозване Албанске националне армије, АНА, која је 2003. званично означена као терористичка формација, појавили су се 12. aприла ( уторак ), у региону јужног дела Косовске Митровице, објавио је шиптарски портал Вериу.инфо, чији је новинар био гост смотре тзв. “21. бригаде” ове паравојне структуре.


Главнокомандујући АНА-е у писму јавности позвао је своје “борце” да се припреме за “даљи рад на заштити националних интереса”, зато што “паралелне структуре” у Северној Митровици “муче аутохтоне Албанце”, док њихови некадашњи “саборци у борби за мир” – на власти “похлепно пуне своје џепове”.

Македонска војска после напада
Својевремено признање албанских терориста, из такозване Ослободилачке националне армије (ОНА), да стоје иза последњих напада на македонску полицију 9. маја 2015. г. у Куманову и караули Гошинце 21. априла исте године само је доказ колико је овај део Балкана нестабилан и да се јасно види ко толико година на овом простору изазива оружане терористичке инциденте! Осам убијених македонских полицајаца и 37 рањених од стране терористичке АНА у Куманову и злостављање и шамарање македонских полицајаца 21. априла на караули Гошнице, СО Липково, доказ је и о томе колико је ова наоружана дружина злочиначка.

Сценарио првог јавног појављивања на ТВ медијима терористичка организација ОНА (Ослободилачка Национална Армија) или АНА (Албанска национална Армија), преузела је од терориста Ал Каиде још 2. октобра 2007. године када је Радио Телевизија Косова из Приштине објавила репортажу о 11 чланова ове терористичке организације који патролирају код Мердара, на путу Приштина – Подујево. Био је то тада, али и данас је, после толико терориста са Косова који су ушли у Македонију, велики шамар Кфору, УНМИК - полицији и косовској полицији који редовно констатују да се наводно безбедност на Косову побољшава!?



Терор и убијање

О каквој се паравојној, терористичкој организацији ради најбоље сведочи то што је такозвану Албанску националну армију, шеф УНМИК- а на Косову и Метохији Михаил Штајнер 17. априла 2003. године прогласио терористичком организацијом након њиховог јавног признања да су минирали железнички мост код Лозишта, код места скретања за Бањску, СО Звечан, на прузи Косовска Митровица – Рашка, 12. априла 2003. године. У минирању надвожњака тада су погинула, због нестручног руковања експлозивом, и два Албанца из редовног састава тадашњег Косовског заштитног корпуса Ислам Беришa и Хамзи Бехрамиј. Кфор је тада званично саопштио да је у минирању надвожњака коришћено 40 килограма експлозива

12. априла 2003.г. терористи АНА су минирали надвожњак код Лозишта / Фото: Зоран Влашковић  
  


Тадашњи шеф УНМИК –а Михаил Штајнер их је експресно прогласио терористичком организацијом 17. априла 2003. г. а истовремено је суспендовао двојицу високих официра Косовског заштитног корпуса – Рахмана Раму и Нуредина Љуштакуа, због повезаности са овим нападом. Они, међутим, нису кривично гоњени.

Само неколико дана касније и Америка је АНА ставили на листу озлоглашених терористичких организација!

Формирање албанске терористичке организације АНА се везује за 1966. годину када је у Њујорку основано прво њено језгро. У јавности за њу се први пут чуло тек половином 2001. године у Македонији после потписивања примирја између побуњених Албанаца у овој земљи и Скопља. Тада се, наводно, од Ослободилачке армије Албанаца, у Македонији одвојила једна група која ни по коју цену није хтела да се разоружа и себе је прогласила АНА.

- Претпоставља се да АНА данас има од 700 до 800 наоружаних припадника и то највише у источним деловима Косова и Метохије : Косовској Каменици, Подујеву , Гњилану, југу Србије, подно Шар планине али и другим местима. Основни циљ АНА је стварање етнички чисте албанске државе са западном Македонијом, југом Србије и деловима Црне Горе у тој Албанији – каже шеф катедре за безбедност на београдској Академији за дипломатију и безбедност проф. др Радосав Гаћиновић.

Терористичка организација АНА усталила је своје постојање као војну формацију па за јавност имају и ''службеног'' портпарола Гафура Адиљија. По унутрашњој структури АНА има главни штаб чији је комадант генерал пуковник Виган Градица. Чланови АНА на Косову су у дивизији која се зове ''Адем Јашари'', она дивизија у Црној Гори има назив ''Улцињ'', у Македонији се зове ''Скендербег'' а у Грчкој ''Цамрија''.



 Много злочина

Подужи је историјат и злочиначки биланс терористичких напада АНА у Македонији, на југу Србије и на Косову. АНА је преузела одговорност за дизање у ваздух мотела и манастира у Македонији 2001. године, затим напад на ковој македонске војске у другој половини 2001. године, када је погинуло осам војника. Исте године, 3. августа у селу Муховац, СО Бујановац, убили су из снајпера Драгана Баћировића (29) и Миодрага Младеновића (32) а ранили још двојицу полицајаца.

Преузели су одговорност и за прво минирање надвожњака Лозиште, СО Звечан на северу Косова, 22. марта 2002. године а затим и за гранатирање српске војне базе у Добросину на југу Србије 9. августа 2003. године. Исте године, 12. августа преузели су одговорност и за напад колоне српских војника између Подујева и Куршумлије.



Клик за увећани приказ    

Појава такозване ''ОВК'' на Косову и Метохији се везује за дан када су се терористи Реџеп Сељими, Даут Харадинај и Муја Краснићи, 28. новембра 1997. године у Лауши, општина Србица, први пут појавили у јавности као припадници ''УЧК'' – а са парауниформама.

У новембру 1997. године, у борби између УЧК-а и српске војске и полиције страдао Халит Геци, на чијој су се сахрани први пут у јавности појавили и припадници УЧК – а са униформама.


На другој страни

Амерички председник Џорџ Буш је, званично председничким указом и прокламацијом бр. 452 и Указом број 13219, 2001. године, ''ОВК'' ставио на ''црну листу'' терористичких организација због пружања помоћи тероризму и терористичким организацијама. На ''црној листи'' терористичких организација у Америци је и ОВПБМ, такозвана Ослободилачка војска Прешева , Бујановца и Медвеђе.

На црној листи непожељних у Америци су званично, бивши терористи, Даут Харадинај, Сами Љуштаку, Рамиз Ладровци, Шефћет Муслију, Али Ахмети и Џавит Хасани. Некима од њих се суди на Косову за ратне злочине, но, они су углавном на слободи и без наде да ће доживети казне.


author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине