Вести:

уторак, 19. април 2016.

Косовска Каменица: Сећање на Милицу, као симбол 80-торо убијене деце

уторак, 19. април 2016. | КМ новине 0

Матуранти Гимназије у Косовској Каменици, носећи мајице са ликом Милице Ракић уз натпис "Децу ти нећу опростити", обележили годишњицу њене погибије током НАТО агресије на СРЈ...

Косовска Каменица: Сећање на Милицу, као симбол 80-торо убијене деце
За већу фотографију КЛИК НА ОВУ ВЕЗУ    



У Србији постоји казна за сећање на сопствено страдање али не постоји начин да се оно спречи.

"До идеје о организовању акције обележавања датума погибије трогодишње Милице Ракић, дошли смо огорчени и затечени тиме што млади људи исказују много више жаљења када су у питању жртве западних земаља. Директан показатељ тога јесте и масовно постављање слика на профиле (на друштвеним мрежама) у бојама застава земаља западне Европе. Ми сви дубоко жалимо за невиним жртвама терористичких напада у Паризу, Бриселу, и жао нам је што се то догађа у 21. веку, али хтели смо да том делу јавности укажемо и на жртве које је наш народ и наша земља претрпела много пута током историје, а које се, нажалост, заборављају или се прикривају" каже за 'КМ Новине' Ђорђе Николић, један од ученика који су организовали овај својеврсни помен. "Тако да смо одлучили да одштампамо мајице са њеним ликом, које смо потом носили у школи, обележавајући тако годишњицу њеног страдања и одајући пошту свим страдалима Нато агресије на СРЈ" објашњава он.

"Сви смо упознати са судбином недужне Милице Ракић која је изгубила живот током нелегитимне агресије Нато снага на тадашњу Савезну Републику Југославију... Сви знамо да она није једина жртва бомбардовања 1999. године, али је њена судбина постала симбол страдања невиних цивила операције 'Милосрдни анђео' '' наглашава Ђорђе.

"Иницијатива потекла од мог школског друга Стевана Денића... Он ми је саопштио идеју, ја сам рекао да је сјајна и дао се у њено спровођење" каже Ђорђе коме је у овоме помогао и његов друг Милош Јовановић, као и њихов разредни, па су тако удружени организовали овај својеврсни помен. А то, у условима у којима Срби тог краја живе, не може бити једноставно. У томе им је, код израде и дизајна мајице помогла им је робна марка ''Вожд'' из Београда.

Саставили су и писмо, текст који је читан на почетку првог часа у свим одељењима тог дана.

аписали смо тај текст и замолили професоре да то прочитају ученицима којима држе час, што су они и учинили" каже Ђорђе и додаје да су и "професори били одушевљени када су видели да је целокупна иницијатива кренула од нас самих.
А ученици су то прихватили сасвим нормално, јер није ово први пут да се у нашој школи обележава сећање на жртве... Наиме, поводом 21. октобра, дана фашистичког маскра над ученицима у Крагујевцу такође смо организовали дан сећања на тај злочин али не само тада". 

Групну фотографију у мајицама са ликом мале Милице и натписом "Децу вам нећемо опростити" објавили су на свом профилу на Фејсбуку и то поделили са пријатељима. Када смо затражили још неку фотографију како би смо што боље илустровали догађај Ђорђе је рекао да их има само још неколико али углавном истих.


"Нисмо хтели да радимо много фотографија јер нам није то био циљ већ да обележимо овај дан" скромно је одговорио Ђорђе готово са благом дозом непријатности што не може више да помогне, несвесно тако откривајући да нису имали ни најмању жељу за самопромоцијом и да тиме једино показују искреност овог поступка.

Новац за трошкове које су имали нису тражили ни од кога и не очекујући да би о томе могло другачије да се размишља.

Они просто раде онолико колико могу и сваки пут када то захтева потреба очувања сећања на жртве српског народа. А због чега све то објаснили су управо у тексту који су њихови професори читали свим ђацима у школи тог дана.

Подсетили су али и показали да се сећају тих дана иако су тек били рођени или можда још увек и не, набрајајући учеснике агресије, количину бомби којима су засипали њихову државу, жртве и штету која је тада нанета са посебним освртом на кратак живот и страдање Милице Ракић.


Горан Петровић


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине