Вести:

уторак, 22. март 2016.

Тежак живот у новобрдским селима (ФОТО)

уторак, 22. март 2016. | КМ новине 0

Општина Ново Брдо на Косову и Метохији, припада Косовском Поморављу а на њеној територији налази се 24 села са око 10.000 становника.




Општина Ново Брдо је први пут настала спајањем општина Бостане са околним насељима из Гњиланског среза, са општином Маревце (насеље Маревце) и делом општине Сливово (насеље Лабљане) из Грачаничког среза, и додавањем дела општине Стрезовце из Каменичког среза. У овом саставу општина је била до 1965. године када је укинута.

Највећи број насеља је ушао у састав општине Приштина, док су насеља: Горњи Макреш, Доњи Макреш и Драганац припали општини Гњилане, а насеља: Бушинце и Царевце општини Косовска Каменица. Ова општина, заједно са општинама Обилић и Косово Поље, настала је поново 2. јула 1988. године од насеља тадашње општине Приштина (Сл. лист САП Косова; 18/88) са насељима: Бостане (седиште општине), Зебинце, Извор, Јасеновик, Клобукар, Лабљане, Манишинце, Ново Брдо, Прековце и Трнићевце), али као општина Градске заједнице општина Приштина (заједно са Приштином, Косовим Пољем и Обилићем). 1991. године се Градска заједница општина Приштина распада и настају самосталне општине: Обилић, Косово Поље и Ново Брдо, док сама Општина Приштина стиче статус Града.

Десет година по окупацији Косова и Метохије, шиптарски сепаратисти су извршили насилне промене у територијалној организацији. Ове промене као легитимне прихватила је власт коју предводи СНС као и многе друге ствари које се косе са Уставом и многим другим законима РС за које су запрећене најстрожије казне.

У медијима све ово постоји како би се олакшао живот Срба али је и о маска испод које Срби живе све теже из дана у дан и појачано продају своја имања и напуштају Покрајину.

У већини села остали су старији, немоћни и који углавном желе да последње дане свог живота преоведу ту где су и рођени. Фото репортажа "Бете" приказује део баш таквог живота.
























Извор: Бета    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине