Вести:

четвртак, 17. март 2016.

И маћеха би боље према Србима са Косова и Метохије

четвртак, 17. март 2016. | КМ новине 2

Ово пишем као Србкиња са севера КиМ,  знајући да наши проблеми не могу да се пореде са мукама Срба који живе јужно од Ибра, и којима је, за разлику од нас, живот сваког тренутка у опасности.

И маћеха би боље према Србима са Косова и Метохије





Парадокс је тај што Србе са севера КиМ, не Шиптари, већ управо држава Србија (тј. власт) третира као грађане другог реда!

Србина са КиМ држава Србија малтретира на много начина:

– Лична докумената тј. личну карту и возачку дозволу, Србин са КиМ не може да узме у месту живљења, већ мора бар два пута да путује до места у ц. Србији где је измештена полицијска управа којој припада и то – једном да поднесе захтев, а други пут да лично подигне документ.
(Услови у којима раде те измештене полицијске управе су посебна прича – рецимо ПУ за Косовско-митровачки регион смештена је у подруму једне зграде у Рашки па цео север КиМ, тј. неколико десетина хиљада људи је осуђено на чекање у једном мрачном ходнику и две «канцеларије», ако се тако могу назвати.)

– Да би извадио пасош, Србин са КиМ мора да путује у Београд два пута. Притом, пасош Србина са КиМ се разликује од пасоша осталих грађана Србије по томе што за нас са КиМ не важи безвизни режим у земљама шенгенске зоне. Замислите старе, немоћне, болесне, сиромашне људе који су ПРИМОРАНИ да се за основна документа малтретирају на овај начин? Да не помињем чекање у реду испред шалтера у Љермонтовој ПОД НАДЗОРОМ ПОЛИЦИЈЕ, ваљда зато што смо из „друге државе“?!

– Са личном картом са КиМ НЕ МОЖЕТЕ узети никакав кредит у ц. Србији, без обзира што сте кредитно способни и уколико можда радите у некој од преосталих  државних институција које финансира држава Србија (тј. у некој од институција које српска власт још није стигла да нам укине!).  Тако су на пример, пријатељи хтели да купе ауто на кредит, и нису могли и то искључиво зато што су са КиМ!

http://www.kmnovine.com/2016/03/joe-travel-prevoz.html
– За аутомобил са таблицама које су са КиМ, приликом регистрације возила не можете добити «каско» осигурање. За нас важи само основно осигурање, и то само код две осигуравајуће куће, јер остале не функционишу на КиМ, што раније није био случај. (Срби јужно од Ибра су приморани да користе КС таблице – тек о том малтретирању  да не причам!)

– Држава Србија је све урадила да нас окрене једне против других. Ево примера: српска полиција, која је под притиском Вучићеве власти «интегрисана» у КПС, тј. «косовску полицију», у међувремену је постала веома лојална тзв. држави Косово и са великим задовољством ће вам наплатити казну и за најмањи прекршај, наглашавајући да тако «пуне буџет своје младе државе».

– Даље, држава Србија НАМЕРНО НЕ СПРЕЧАВА И НЕ САНКЦИОНИШЕ што велики број старијих људи, Срба,  рођених на КиМ који су се давно (пре 10, 20, 30) година одселили са КиМ, узима шиптарска документа и држављанство Косова, само зато да би од Шиптара примали месечну надокнаду од 40 евра! Услов је да су рођени на КиМ и да имају преко 65 година! Наши рођаци који одавно живе на безбедном у ц. Србији продају нас за 40 евра месечно, а држава Србија ћути!

– И ЈОШ, држава Србија НАМЕРНО НЕ СПРЕЧАВА И НЕ САНКЦИОНИШЕ што велики број Срба запослених у институцијама државе Србије, опет ради шиптарског новца, прихвата шиптарска документа! Штавише, чини ми се да се ово све и подстиче, да би у једном тренутку могло да се каже – шта хоћете, прихватили сте шиптарска документа, ви више нисте држављани Р.Србије!


Навешћу  још неколико обичних свакодневних ствари:
– Са личном картом са КиМ не можете у ц. Србији ни код мобилног провајдера да склопите уговор за мобилни телефон.

– Уколико вам нека банка у ц. Србији неким случајем одобри кредитну картицу, онда Вам одобрава знатно мањи износ него за остале грађане у ц. Србији, и то зато што живите на КиМ
– Ако желите да купите или поручите неки производ у ц. Србији и да то платите поузећем, онда ћете често чути – наше производе не испоручујемо на Косово! Или – та цена не важи за Косово!

– Ако неко из ц. Србије треба да вам пошаље неку пошиљку брзом поштом, то може да уради само преко званичне поште – остале курирске службе ће вам у најбољем случају пошиљку доставити до прелаза  (тј. границе!) или ће је одбити.

– Осим тога, пошиљка која се поштом шаље на КиМ може бити у вредности највише 2000 динара. Ако је вредност пошиљке већа, онда роба иде на «царињење» код Шиптара,  и ако вам роба уопште  стигне, биће највероватније «раскупусана» а некад и оштећена. Пошта  каже да за ту врсту «услуге» није одговорна.

Вероватно да има и оних «предности» које сам заборавила, али мислим да су и ове довољно «дескриптивне».

А кад све ово натера Србина са КиМ да промени место пребивалишта и пријави се у централној Србији (иако га све на свету веже за Косово и Метохију!)  како би могао да оствари бар неко елементарно право, е тек онда наступају проблеми. Јер само за нас важи ПОСЕБНА ПРОЦЕДУРА! Наиме, врши се полицијска провера која може да траје од пар месеци до годину дана. Полиција посећује пријављено место пребивалишта и уколико вас пар пута не нађу код куће, онда вам се у полицијском информационом систему „пасивизира статус“  (а ви то не знате) – то сазнате тек кад вам кажу да више не можете да остварите никаква права, нити да узмете какав документ, док не платите казну која се креће до 50 000 динара!

Зачаран круг!

Да ли вреди помињати колика је неправда и колики ГРЕХ што своје најоданије и најугроженије грађане држава Србија третира на овакав маћехински начин!

















Извор: ФБ Репортер    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

2 коментара:

  1. Богољуб Милошевић17. март 2016. 15:32

    Свака реч је на месту. То што нас малтртирају Шиптари дође као нормално јер су они наши вековни непријатељи. Малтретирање од сопствене државе боли до бескраја. Права маћеха, бије а не да нам да плачемо. Држава Србија као да жели да нас казни што сви 1999. нисмо напустили КиМ. Посебна прича су локални "српски политичари". Скупило се ту с колца и конопца неписмених, криминалу склоних бедника који су умислили да су власт. Како која странка у Србији дође на власт они одмах пређу тамо и одржавају се на власти. Краду, лажу, отимају, опањкавају, воде кадровку политику - именују и разрешавају, срећом још не осуђују и убијају али нисмо далеко и од тога. Да човек пукне од муке. Зар је ово живот? Понекад, опрости ми Боже, помислим да нека сила треба да окупира целу Србију и натера властодршце да осете све страхоте живота под окупацијом.

    ОдговориИзбриши
  2. Вековни непријатељи су нам Немачка, Аустрија, Ватикан док Албанија постоји од 1915. Њих је направила Аустроугарска која је и створила Албанију.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине