Вести:

четвртак, 10. март 2016.

ИН4С на лицу места: Голгота ваљевске Грачанице (ВИДЕО)

четвртак, 10. март 2016. | КМ новине 0

Потоп ваљевске Грачанице безбожне власти настављају без иоле гриже савјести, нити имало поколебане намере.

ИН4С на лицу места: Голгота ваљевске Грачанице (ВИДЕО)
Све фотографије у тексту: ИН4С


Потоп се наставља иако је ова црква проглашена „спомеником од посебног културног и историјског значаја“.

Монах "немонах" Антоније Давидовић апеловао је да се заустави потапање ваљевске Грачанице и истовремено започео свакодневни протест испред зграде Владе Србије.




„Безбожници из власти и опозиције последњих 30 година спремају затирање Неманићком чудотворном манастиру и ово је крај за ту светињу. Сваки притисак јавности на безбожнике из власти, поникле из титоистичког наслеђа, може довести до очувања светиње, казао је он за портал ИН4С.

Нажалост, на основу свега што се дешава може се, по нечињењу да се спаси ова стара српска светиња, закључити да се све дешава уз прећутни благослов патријарха српског Иринеја и ваљевског епископа Милутина.



Истовремено, група  верника – „чувари Грачанице“, како из парохије којој припада манастир, тако и из свих српских крајева, даноноћно су поред свог манастира где читају молитве и моле се Господу да спаси и сачува Грачаницу.

Светлана Милутиновић каже да свакодневно долази и апелује да победи разум и љубав према Христу.

„Сви мештани су против потопа. Највише волимо да идемо у цркву, али су нам то на један бахат начин онемогућили. Ово је горе од најгорег злочина“, навела је она.

Мулитиновић је додала да се ипак нада да манастир неће доживјети најгору судбину.

„Надам се да ће се пробудити немањићки Срби и сачувати светињу“, казала је она.




Јордан Миловановић такође апелује за спас манастира.

„Молимо сав српски народ да уради што је у његовој моћи, а сваки човек може да уради доста. Надам се да ће и Бог припомоћи да очувамо ову светињу. То ће се десити само ако пред Богом и људима докажемо и покажемо да нам је стало до ове светиње“, казао је он.

Према његовим речима, све ово што се дешава је последица нашег немара и небриге према цркви и светињама.

Манастир Ваљевска Грачаница се налази у селу Тубравић, близу река Сушице и Јабланице. Посвећен је Светом Архангелу Михаилу. Настао је пре 13. века, а обновљен, вероватно, у 13. вијеку од стране краља Драгутина.

Постоји предање  да су манастире Пустињу, Грачаницу и Јовање саградила три брата Светог Симеона Мироточивог, то би значило да су настали у 12. вијеку.

Уклесано жезло на надгробној плочи игумана  свједочи да је манастир био под краљевском заштитом. Зна се да је био  манастир по нађеним монашким гробовима, а и по натпису на печату, који гласи: „Братство манастира Ваљевске Грачанице“.

Такође, на звону пише да је он дар манастиру, а постоји предање да га је приложио кнез Милош Обреновић 1836. године.





Извор: ИН4С    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине