Вести:

среда, 9. март 2016.

Тачи пред судом због злочина ОВК и трговине људима до краја године?

среда, 9. март 2016. | КМ новине 0

Хашим Тачи би могао да буде међу онима који ће бити оптужени пред Специјалним судом за злочине тзв., "ОВК" до краја године, рекао је за АФП неименовани западни дипломата.

Тачи пред судом због злочина ОВК и трговине људима до краја године?


У тексту који преноси Дојче веле наводи се да ће оптужнице бити засноване на резултатима до којих су у истрази дошли чланови специјалног тела ЕУ, формираног 2011. да испита наводе из извештаја Савета Европе.

Бивши главни тужилац тог тела је још 2014. изјавио да су резултати истраге поприлично конзистентни и да обухватају „чврсте доказе“ који омогућавају да се оптуже неки руководећи људи тзв., "ОВК" за злочине против Срба, Рома, других етничких мањина и албанских политичких противника.

„На основу тога, Тачи би могао да спада у оне који ће бити оптужени до краја године“, рекао је за агенцију АФП неименовани западни дипломата, додајући да ће солидно припремљен процес против најутицајније политичке фигуре шиптарских сепаратиста са Косова зависити од тога „ко је спреман да сведочи против њега“.

Исти дипломата који је желео да остане анониман констатује да ће Тачијев избор на функцију такозваног "председника" Косова ипак „подићи улог за сваку оптужницу“.

Нови шеф Специјалног суда за злочине тзв., "ОВК", Дејвид Швендиман је недавно нагласио да избором на председничко место Тачи нити je стекао имунитет, нити има право на амнестију, подсећа Дојче веле.

У опширној анализи агенције АФП о ситуацији на окупираном Косову, подсећа се да је Савет Европе у свом извештају 2011, када је Хашим Тачи био такозвани "премијер", изнео тешке оптужбе да је Тачи на челу мреже која функционише слично мафији, и која је умешана у убиства, отмице и трговину људским органима заробљених или отетих Срба.

У тексту се наводи да су и Срби и Албанци на Косову и Метохији скептични када је реч о циљевима и мотивацији новог суда.

Аналитичари сматрају да је застрашивање сведока највећа препрека, док су неки сведоци већ умрли, а друге лоше служи памћење.

Поставља се питање зашто та суђења нису била могућа за време управе УН или зашто то није урадио Еулекс? Требало би подсетити да су сведоци нестајали или су умирали под сумњивим околностима још за време претходних суђења вођама терористичке "ОВК".

Немачки медији за досадашњи неуспех правосуђа наводе два узрока - зид ћутања „као код Коза ностре“ и то да се западна политичка елита помирила са постојећим односом моћи на окупираном Косову.

Тачи је под међународним притиском подржао оснивање Специјалног суда, али његови политички противници, међу којима су и бивши припадници терористичких јединица, противе се том кораку, означавајући га "неуставним"(?) називајући га увредом за "герилску борбу", одосно терористичке нападе.

Медији из немачког говорног подручја у својим анализама ствари виде нешто друкчије - Тачијева хипотека већ тешко оптерећује окуирано Косово и Метохију огрезле у корупцију и криминалу шиптарских сепаратиста.

У опширном тексту у „Ноје цирхер цајтунг“ још прошлог лета је констатовано да је такозвана "ОВК" као ратни плен након рата преузела бензинске пумпе и до данас држи вештачки високу цену бензина, да је Тачи на челу једне интересне пирамиде која делује на мафијашки начин, али и да је својевремено немачка обавештајна служба БНД у својим извештајима навела да је Тачи наручивао убиства.




Извор: КМ Новине :: © 2014 - 2016 :: Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине