Вести:

среда, 30. март 2016.

Владика Артемије негирао оптужбе

среда, 30. март 2016. | КМ новине 4

Епископ рашко-призренске епархије у егзилу, владика Артемије негирао је данас у Вишем суду у Београду оптужбе тужилаштва да је са сарадницима оштетио фонд те епархије намењен за обнову манастира на Косову и Метохији.

Владика Артемије негирао оптужбе
Епископ Артемије и Светлана Стевић (лево) пре прогона владике.   

Он, као и још двоје оптужених на припремном рочишту, које је било затворено за јавност, кратко су се изјаснили да нису криви, а одбрану ће изнети када почне суђење које ће бити јавно. 


Бранилац владике Артемија, Бранислав Тапушковић, рекао је Танјугу да ће припремно рочиште бити настављено 10. априла, пошто је данас само тужилаштво стигло да изнесе своје доказне предлоге.

"Тужилаштво је данас, после пуних седам година од почетка поступка предложило саслушање чак 38 нових сведока у вези обнове манастира на КИМ. То је, према мом мишљењу, довољно за спровођење нове истраге", рекао је Тапушковић.

Он је напоменуо да ће се одбрана тек изјаснити о тим и другим доказним предлозима тужилаштва, а коначну одлуку који ће се докази изводити и сведоци саслушавати донеће суд.

Поред епископа Артемија оптужен је његов некадашњи лични секретар Симеон Виловски коме се суди у одсуству, а кога је грчко правосуђе одбило да изручи српским властима због политизације и неразумне оптужнице. Такође су оптужени власник и директор Привредног друштва "Епархијски центар Раде Неимар" Дејан Суботички и Јелена Шубаревић.

Они су оптужени да су оштетили Српску православну цркву за више од милион и по динара а сума се с времена на време мењала, барем у медијским извештајима који су се ослањали на "изворе из СПЦ".

СПЦ је пре неколико година неканонски, односно незаконито рашчинила владику Артемија, због наводних злоупотреба. На тај начин прекршено је много црквених закона. од тога да се не може донети пресуда пре било каквог суђења пред Црквеним судом, кога никада није било а владика чак није ни саслушан пред Синодом или било ким другим. Сваки напад и клевета на владику бил ису пропраћени додатном одлуком о јачању односа са римокатоличком заједницом што је јасно упучивало на то да се заправо жели уклонити владика који је једини стао у одбрану веру, изјаснио се и заузео став против екуменизма а познат је као најјтврђи борац за Косово и Метохију. Тако је данас непријатељима Србије највећи противник доспео на суд пред српско правосуђе.

Оптужница наводи да су, владика и његов секретар без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа, из благајне Епархије рашко-призренске исплаћивали новац Дејану Суботичком или Виловском.

Због урађеног, оптуженима се на терет ставља кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у саизвршилаштву - дакле не терете су да су лично нешто починили већ да нису обратили довољно пажње на новац који се исплаћује. начин суђења веома подсећа на процес који се пред Хашким трибуналом воде против српских генерала.


Извор: Агенције / КМ Новине :: © 2014 - 2016 :: Молимо за навођење извора

4 коментара:

  1. Анониман30. март 2016. 16:31

    зна се да је ово чист обрачун екуменисте мирослава гавриловића, узурпатора места Патријарха за које је пок Патријарх Павле оставио у аманет ко ће бити..чим се овај екумениста, отац двоје ванбрачне деце, устоличио почео је обрачун са јединим преосталим правоверујућим православним владикама у спц Јевремом, Никанором, Артемијем..Артемије је био први на удару смештањем непостојеће афере са новцем на Косову, 7 година није почело судјење али је седам година склоњен из цркве, па владика Никанор, сместише му мобинг и судјење до вишег суда који га је ослободио али су ово искоришћено да се елиминише и тд..све се зна, Србија је окупирана, Србска православна црква је окупирана, и једни и други домаћи и страни окупатори имају један исти задатак који ће и муслију и мирослав гавриловић алијас иринеј по свој прилици завршити за своје газде..

    ОдговориИзбриши
  2. Не падне снијег да покрије бријег већ свака звјерке свој траг да покаже. Тако исто ни ВЛАДИКА Артемије као Епископ Рашко-призребске Епархије није уклоњен због свог лоповлука који не постоји већ је он пао у борби за Крст часни и Слободу златну на бранику СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота због својих политички ставова који нису одговарали Међународној Заједници, Републици СРБији и екуменистима у СПЦ. Свачије ће дјело иза на видјело. ПОКОЛЕЊА ДЈЕЛА СУДЕ ШТА ЈЕ ЧИЈЕ ДАЈЗ СВАКОМ!

    ОдговориИзбриши
  3. Не падне снијег да покрије бријег већ свака звјерке свој траг да покаже. Тако исто ни ВЛАДИКА Артемије као Епископ Рашко-призребске Епархије није уклоњен због свог лоповлука који не постоји већ је он пао у борби за Крст часни и Слободу златну на бранику СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота због својих политички ставова који нису одговарали Међународној Заједници, Републици СРБији и екуменистима у СПЦ. ПОКОЛЕЊА ДЈЕЛА СУДЕ ШТА ЈЕ ЧИЈЕ ДАЈЗ СВАКОМ!

    ОдговориИзбриши
  4. Срамота
    шта се све ради у СПЦ?!

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине