Вести:

петак, 18. март 2016.

Одржана поворка сећања на жртве мартовског Погрома (ВИДЕО, ФОТО)

петак, 18. март 2016. | КМ новине 0

Под слоганом "Не заборави Србине НАТО-"ОВК" злочине" у Београду је одржана шетња којом је обележен дан Погрома над Србима на Косову и Метохији од стране Шиптара, 2004. године.



Фото: Стево Мрђен - КМ Новине     


"Никако не смемо заборавити наше жртве. Јер, ако заборавимо наше жртве и ми смо суделовали, учествовали у злочину" рекао је за КМ Новине Дамњан Кнежевић испред неформалне групе Родољубива омладина у чијој организацији је ова поворка сећања и одржана.

За многе је 17. март симбол прогона Срба са Косова и Метохије, како је рекла Ана Ђорђевић, генерални секретар "Српске ствари" за наш портал.

"Ако нешто попут Погрома није санкционисано на прави начин, како би смо онда тек очекивали да албански екстремисти имају икакву задршку да не почињавају и даље тероризам над остатком на нашем Косову" рекла је Ђорђевићева за КМ Новине.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  ⏯


Да страдање Срба није приведено крају говори нам и тренутно стање наших светиња у централној Србији, пре свих ваљевске Грачанице која је готово потпуно потопљена ових дана а за коју се један број национално свесних и православних Срба бори против сопствене државе  и власти. Тако је на највећем транспаренту био срочен натпис: 


"Звоне звона, невера их слуша, крст нам ломе где ли ће им душа 2004.
Звоне звона, нема ко да слуша, Грачаница тоне где ли ће нам душа 2016."

Поворку, која се у једном тренутку нашла испред Владе Србије пред чијим се улазом управо простирао црвени тепих којим је британски принц Чарлс требаo да прође, као и многе званице, чинило je око 300 грађана. Мало је рећи да је на дан српског страдања, организованог и са јасним циљем да се Срби протерају са њихових огњишта, у најмању руку увредљива и pонижавајућа посета са свим почастима човека чија је држава поприлично помогла да свеукупно страдање српског народа буде спроведено уз висок степен испуњења замисли. Такође, данас већ сасвим сигурно знамо а по сведочењу француског пуковника Огара, да британски војници НАТО-а не само да нису били пасивни већ су и оружано учествовали у прогону Срба, и у друштву шиптарских терориста, убијали их у избегличким колонама. Поворка није одолела тренутку и окупљени су почели да скандирају већ добро познате узвике Вучићу... НАТО пакту, а добацивали су и принцу Чарлсу као и пристиглим званицама. 

Након краћег задржавања пред Српским зидом плача на коме се налазе преко 2000 фотографија киднапованих и убијених српских полицајаца, војника и цивила, поворка је наставила даље.


Скромно организован скуп а поводом тако важног датума, док Скупштински дом скрнави баш организатори тих непочинстава и то уз све државничке почасти доказ је да не постојимо, утисак је учесника поворке.

"Србија данас је шака јада у чељустима звери. Јунаци су само оно шта је запало међ' зубе те немани а врло их је мало.... Тачно за испод једну шљиву! И свих њих је свуда и без компромиса.... Помало већ дезорјентисани и одбачени од породице и пријатеља као такви" каже један од присутних.


Тихо шушкање најлона на коме су одштампани ликови страдалих, једини је глас којим нас дозивају. Туробно подсећање на покров којим су једном били покривени, нама би морала да буде много значајнија порука. Они су своје рекли и њихова су дела уписана у вечности ми још увек имамо време да своје стопе и пут исправимо.



Фото / Видео: Стево Мрђен



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине