Вести:

недеља, 7. фебруар 2016.

Сабор Руске Цркве канонизовао Архиепископа Серафима Собољева

недеља, 7. фебруар 2016. | КМ новине 1

Познат је као дубок богослов и молитвеник, монархиста и аутор књиге „Руска идеологија“. Архиепископ се упокојио 1950. године у Софији.

Детаљ са заседања Аријерејског сабора РПЦ / Фото: Сергеј Патјаков, „РИА Новости“


„Што се тиче екуменистичког питања, ми не смемо да испуштамо из вида, да на самом првобитном извору екуменистичког покрета пред нама стоје не само исконски непријатељи наше Православне Цркве, но стоји отац сваке лажи и погибије – ђаво. У ранијим вековима, подстрекавајући у Цркви свакакве јереси, он је желео да погуби Свету Цркву кроз мешање православних с јеретицима. То он дела и сада кроз исто то само мешање посредством екуменизма, уз његов неисцрпни масонски капитал.
                           
                                               Свети Серафим Собољев
Архијерејски сабор Руске Православне Цркве донео је 3. фебруара 2016. године одлуку о канонизацији Ариепископа Серафима Собољева (1881-1950), саопштио је званични сајт Московске патријаршије.


Архиепископ Серафим Собољев – једна од истакнутих личности Руске Православне Цркве 20. века – родио се 1881. године у Рјазани, а од 1921. године живео је у емиграцији у Бугарској. Познат је као дубок богослов и молитвеник, монархиста и аутор књиге „Руска идеологија“. Архиепископ се упокојио 1950. године у Софији, и био је погребен у крипти руског храма Светог Николе – подворја патријарха московског и целе Русије, где стотине људи свакодневно долазе да се помоле Светитељу.

„Чланови Архијерејског сабора били су једногласни у одлуци о канонизацији Архиепископа Серафима, који је дуго година поштован како у Бугарској, тако и у Русији“, каже се, између осталог, у саопштењу.

Митрополит Иларион је раније у свом реферату пред учесницима Сабора истакао да је „поштовање Архиепископа Серафима у Бугарској истински свенародно, а размере његовог поштовања у Руској Православној Цркви могу се упоредити само с поштовањем Блажене Матроне Московске“. По речима јерарха, „пастирски подвиг Архиепископа Серафима на бугарској земљи снажно је пројавио духовну блискост међу народима у окриљу Руске и Бугарске Православне Цркве“.

Искање молитвеног заступништва на гробу Светитеља



Патријарх московски и целе Русије Кирил, након одлуке о прослављању Светог Серафима, уручио је његов лик – живописан у иконописачкој радионици  Санкт-Петербуршке духовне академије – митрополиту варненском и великопреславском Јовану, – „ради предаје на дар Бугарској Православној Цркви“.




Извор: Срби на окуп    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. Је ли то онај Серафим Собољев који је напустио истинску православну Руску Заграничну Цркву која се оградила од бољшевичке сергијанске Московске патријаршије, па отишао у Бугарску патријаршију? Праштајте, фале неки детаљи у биографији.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине