Вести:

субота, 6. фебруар 2016.

ШОКАНТНО: Српска Влада по први пут после 17 година прави јединствену базу злочина УЋК

субота, 6. фебруар 2016. | КМ новине 0

"Први пут смо направили координацију свих наших служби, надлежних државних органа и скупштинског одбора, који имају чињенице и доказе о свим конкретним злочинима које је починила терористичка тзв. "ОВК"!

#УЋК, #Злочини, #Тероризам, #Косово, #Метохија, #Вести, #Шиптари, #терористи, #Србија, #Жртве,




Ово је рекао је Милован Дрецун, председник одбора за КиМ Скупштине Србије, а преноси "Правда".

Радна група, коју је тај Одбор формирао, створиће архиву која би могла да доведе до командне одговорности за злочине које је током 1998, 1999. и 2000. године починила терористичка организација УЋК. Та архива биће класификована по седам оперативних зона у којима су деловали терористи УЋК.

Терминологија и изрази којима се такав поступак најављује, такође су симптоматични. Каже се да би та открића могла прерасти у оптужнице којима би се команданти терористичких јединица окривили. Што не значи да хоће. И поред тога што се већ зна ко је командовао одређеним зонама а и где су почињени злочини, истовремено је најављено да ти команданти могу али не морају бити окривљени за те одговорност за почињене злочине. Зашто не би били ако се докаже да су умешани, а по деловању терориста знамо какви су им били циљеви и намере.

Подсетићемо да је генерал Лазаревић, који је недавно стигао у Србију из Хага, осуђен на преко деценију и по за наводне злочине над Шиптарима и то по командној одговорности осметнутих припадика оружаних снага!

Александар Вучић се привикао, и то прилично. / Фото: Танјуг; С.Р.

Шокантно је да државна управа, на чијем челу су малтене исти људи још од времена ратова 90-тих, по први пут уједињује своје службе како би обавиле рутински посао из описа њиховог деловања и то таквог једног значаја као што је архива шиптарских злочина над неколико хиљада цивила!

Ово је у четвртак, после треће седнице Радне групе, изјавио председавајући Милован Дрецун и навео да је на састанку прецизиран редослед потеза који ће бити предузети, као и институције од којих ће се затражити материјали и докази.


- Први пут смо направили координацију свих наших служби, надлежних државних органа и скупштинског одбора, који имају чињенице и доказе о свим конкретним злочинима које је починила терористичка ОВК – рекао је Дрецун.


- Архива, односно база података коју ћемо формирати садржаће сва сазнања о наредбодавцима, извршиоцима и сведоцима злочина. Преко нашег Тужилаштва за ратне злочине, сва та сазнања, доставићемо Специјалном истражном тиму ЕУ односно Специјалном суду за ратне злочине тзв УЋК који ће судити њеним припадницима.

Дрецун је открио и да је Специјални истражни тим већ позитивно реаговао на предлог Радне групе за сарадњу и да очекује да ће она ускоро постати званична. То је, како је нагласио, врло важно јер ће Специјални истражни тим вероватно прерасти у Тужилачки.


Дечија радост.
Дрецун се још хвали како је "Специјални истражни тим" повољно реаговао на ове наводе и наговестио да ће вероватно прерасти у Тужилачки. Дакле појашњено нам је да је тај тим још једна параван - институција која служи за заташкавање и прикривање злочина јер није Тужилачки и као такав више има неку саветодавну а не практичну улогу те не може да покрене било шта чак и дође до неких открића. Може да предочи, предложи али - ништа да предузме!

Наравно, јасно је да су починиоци и природа многих злочина познати али они се користе као инструмент уцене ради лакше контроле некадашњих униформисаних терориста а данас цивилних "власти" у окупираној покрајини. Никако базе за покретање кривичних случајева.
 
Речено је да је Радна група је дошла и до сазнања
да постоје ратни дневници терористичке УЋК које су запленили припадници КФОР-а, а у којима се говори о почињеним злочинима – нагласио је Дрецун.

О ратним дневницима које су у рејону Истока запленили припадници шпанског контигента КФОР-а а затим их предали Међународном Црвеном крсту, прве су писале КМ Новине недавно. О томе можете прочитати више кликом на ОВУ ВЕЗУ.

Појединости се откривају и на овај начин. Чињеница да су припадници КФОР-а доказе о злочинима предали члановима Црвеног Крста, говори о томе да не постоји никакво тело при окупационим снагама које би се бавило истраживањем ратних злочина. Међутим, такво тело, или бар не од поверења, очекивано не постоји ни код Шиптара са КиМ. У време када су пронађени није постојало очигледно ни у Међународној заједници али ни на српској страни, у противном тако важни докази не би били предати хуманитарној организацији која се уопште не бави таквим активностима нити има има надлежност за то.

Очигледно је да су шиптарски злочини над Србима и неалбанцима прикривани систематски, од стране свих надлежних институција. Понижавајућа је потврда, а о томе се дуго већ и расправља и размишља, да су и српске власти и Тужилаштво за ратне злочине умешани у такву једну срамну али добро организовану кампању која даје одличне резултате у складу са својим намерама - до сада ни један Шиптар није одговарао за злочине над Србима са Косова и Метохије.

Тачи се, упркос правоснажној пресуди, не налази у затвору из оправданих разлога - мора на преговоре са Вучићем. / Фото: ФБ Репортер
Осуђених има и то пред српским судовима. Од Хашима Тачија, реко Лимаја и хиљаде других терориста УЋК све до браће Мазреку из Клечке. Сви они пуштени су из затвора у којима су издржавали казне правоснажно изречене и то у једном дану. Сада ће их око 15 бити пред тим Судом и то, како је шефица америчког конзулата у Прштини, Трејси Џекобсон, најавила "да би се скинула љага са славне борбе УЋК". 



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине