Вести:

четвртак, 28. јануар 2016.

Завршена нова рунда погубних и неуставних дијалога у Бриселу између Вучића и Тачија

четвртак, 28. јануар 2016. | КМ новине 0

Данашња рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су учествовали премијер Србије Александар Вучић и шефови шиптарских сепаратиста Хашим Тачи и Иса Мустафа, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, завршена је после три и по сата разговора.

Завршена још једна рунда погунбих преговора у Бриселу, #Хашим, #Тачи, #Вучић, #Дачић, #Издаја, #Косово, #Вести,
Вучић са Могринијевом. Сви медији су се потрудили да објаве фотографије на којима се неће заједно видети, макар не јасно, Хашим Тачи, осуђени шиптарски сепаратиста и Александар Вучић, потписник велеиздајничког документа из Брисела.

Како РТС наводи разговарало се пре свега о такозваној "Заједници српских општина" која ће бити још једна, антисрпска органиазција, по сепаратистичким прописима. Са српске стране Дачић и Вучић са стране шиптарских сепаратиста Хашим Тачи и Мустафа имали су најпре одвојене разговоре са Могеринијевом, да би потом био одржан трилатерални састанак.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а у паузи тројног разговора у Бриселу, рекао да ће разговори потрајати, да они нису лаки али да су корисни и добри и за једну и другу страну јер доносе једну врсту поштовања.

Последња реченица указује на бескрупулозно извијање и скривање истине од народа у Србији. Немогуће је са шиптарским сепаратистима, којима су на челу заједнице осведочени и осуђени терористи, стећи било какав позитиван однос. Доказа је и сувише а чињеница да се скрива истина о српским жртвама и њиховим судбинама, о трговини органима и другим злочинима, само су део несагледивог проблема. иако је немогуће пренебрегнути чињеницу коју медији редовно изостављају - једини циљ Шиптара је стећи признање легалности терористичких акција које су спроводили, убијања и киднаповања Срба и неалбанаца, као отимање дела српске територије а од Владе у Београду.

Све то се може најавити као проблем који ће бити решен негде у будућности, иако је једино реално очекивати да ће тек са контролом ситуације у рукама Шиптари започети нове прогоне како би довршили започето. У прилог томе, као и потврда да српска власт одлично зна да ће се све то тако десити и да свесно помже страдање народа и отимање дела земље, иде недавно објављени интервју немачког опуномоћеника за овај део Европе, Ернста Рајхела који је недвосмислено потврдио да се бриселским преговорима "остварују есенцијални интереси косовске суверености". Цео интервју можете прочитати кликом на ову везу.

"Шта год да урадимо, а нешто од тога ћемо успети да постигнемо вечерас – ја се надам – добро је јер би то значило да смо откочили цео процес, значило би да је негде кренуло", рекао је Вучић у већ поменутом гостовању у Дневнику РТС-а.

Вучић је такође потврдио да је свестан кршења Устава, што ће као званична потврда помоћи да се сви Бриселски преговори оборе и пониште када за то дође време.

"Сматрамо да, ако би се водио дијалог два уставна суда, не би ни постојао дијалог. Зато и постоји бриселски дијалог, и то су наши аргументи", лепо каже Вучић.

Он је такође најавио и да ће се статус српског Универзитета у Косовској Митровици, који постоји преко 70 година, решавати али да ту постоји и "проблем" те је ово једно од најважнијих питања остало без икаквог разјашњења о томе како ће се решавати статус најстаријег Универзитета на КиМ. Наслутити се, наравно, може.

"Ту имамо проблем са оним што је наша страна радила, посебно изузимајући један битан универзитет за нас, Универзитет у Косовској Митровици", каже премијер.


"Што пре уђемо у тај процес, моћи ћемо да створимо Заједницу српских општина, која је обавеза и једних и других. И моћи ћемо да створимо један оквир унутар којег ће наш народ неупоредиво лакше моћи да функционише и да колективно остварује своја права, и преко којег ће и Србија моћи, на начин да Запад то признаје, а не само оне земље које признају или не признају независност Косова, да финансира и помаже свом народу на Косову и Метохији и да живе једним делом од нашег новца", каже Вучић.

Шиптарски сепаратисти са Могеринијевом / Фото: ЕЕАС

Овим Вучић потврђује да ће српски народ такође бити "пуштен низ воду" али да је све то зато што то Запад признаје као регуларно.

Срби су на Косову и Метохији остваривали своја пуна права једино на северу покрајине. Ту шиптарске власти није било док нису почели преговори у Бриселу. Од тог дана Срби трпе све веће притиске, одузимана им је имовина, аутомобили, роба којом се снабдевају радње, забрањен довоз лекова и медицинксог материјала за чим влада огромна несташица. То је само почетак "остваривања колективних права" у једином, до пре пар година, слободном делу покрајине.


У осталим областима јужно од Ибра Срби су након некажњених убистава, киднаповања, прогона и малтретирања окупљени у малим срединама, углавном сеоским. Иако су неки и раније били нужни да прихвате шиптарске законе и то учинили, не постоји случај да је обезбеђено остваривање колективних права.

Српском народу је све горе а појединцима који пристају на издају, све боље. Управо ти појединци постају чланови Српске напредне странке и то истакнути. Са тим они добијају привилегије да некажњено и јавно, поврх свега, још и туку преостали српски народ.

Предаја народа заједно са државном територијом огледа се не само по датуму данашњег састанка већ и по најави да ће Срби "бити помагани и делом живети од новца из Србије". А од чега ће живети у основи? На Косову и Метохији, после окупације, влада највећа незапосленост и сиромаштво у Европи. Нема посла ни пара ни за Шиптаре, како и чему се могу надати Срби у таквој средини која им једино жели видети крај и од људи који им уништавају имања, светиње, гробља? Представници власти су угасили српске институције, једине легалне које још називају "паралелним" и раде на томе да све пређу у руке Шиптара. Радна места су тако угашена или "обезбеђена" на три године. Са непотпуним правима располагања добијеним пензијама и отпремнинама наглим и незаконитим прекидом радног односа. Тако су им ускраћена чак и основна људска права и то - колективно, док се лицемерно говори о побољшању.

Оно што сви у Србији прећуткују јесте да је разлог за издају био "побољшање животног стандарда" и положаја Србије. Економски опоравак и бољитак. 


Како издаја траје тако се и достизање тог циља одуговлачи. На терену ствари су другачије, непотребно је било какво тумачење колико је чега и у чију корист испуњено и постигнуто.

Да ли онда треба Србији тумач и данашњег стања, преговора и политике коју српска власт води? Да ли смо заиста у магли и неизвесности док се одвијају судбоносне ствари пред нашим очима? Ако треба преговарачи су се потрудили да и ту помогну.

Вучић (у више наврата) додаје да има и много тешких ствари и да су увек потребни компромиси.

"То што радимо радимо не зато што волимо некоме нешто да учинимо, већ зато што видимо да је то најбољи начин да обезбедимо другачију и бољу будућност за сву нашу децу и све грађане Србије", каже премијер из године у годину...





Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине