Вести:

понедељак, 7. децембар 2015.

Смена као одмена, или да ли Вучић награђује Гашића

понедељак, 7. децембар 2015. | КМ новине 0

Србијом је одјекнула вест: Вучић сменио Гашића! Подељена Србија, као на сваку бомбастичну вест кренула је са изношењем ставова.

Смена као одмена, или да ли Вучић награђује Гашића

Док су једни позитивно гледали премијера, други се чудили а неки чак и жалили, новинари су се „ломили“ око тога ко ће више похвалити овај потез. Јер ипак је ово први случај у Србији када је премијер дозволио седмој сили да „смени“ неког министра.

Тренутни министар одбране у смени, Братислав Гашић, познатији и као Бата Сантос, крушевачки кријумчар који у свом царству поред бројних предузећа поседује и локалну телевизију али и једну цркву покајницу.

За време свог министровања, које је у најмању руку било тужно, обзиром да је некада славна србска војска чији су великани својевремено били војвода Мишић, Путник, мајор Гавриловић и многи други, дочекала да на на њеном челу буде керамичар.

Овај бивши министар није се за то место одликовао ни знањем, ни вештинама, још мање храброшћу, оно што га је довело на ту позицију исто је оно што га је и спасило – слепа послушност великом вођу.

За време његовог мандата, сем што су војницима смањене дневнице, а касарне преуређене за прихват избеглица, потписан је и најпогубнији споразум са НАТО пактом.
Наиме, потписивање ИПАП споразума Гашић је у име владе Србије дао дозволу да се НАТО војници обучавају у бази “Југ” код Бујановца, пристанак на уништавање вишка наоружања и усклађивање прописа у области одбране са ЕУ, као и размену података са НАТО и ЕУ, и то су само неке ситнице у односу на целокупан текст споразума између НАТО и наводно војно неутралне Србије.

На питање новинара да прокоментарише споразум, Гашић је дао врло галантан одговор као да је то нешто сасвим нормално:
ИПАП представља највиши степен сарадње са партнерском државом која није опредељена за чланство у НАТО. Развијамо сарадњу са Алијансом у оквиру ПзМ и тиме доприносимо достизању интероперабилности у Војсци Србије, изградњи војних капацитета за допринос међународном миру и стабилности.

Поред ИПАП-а, последњих месеци Гашић је и главни лобиста за пријем србске војске у HELBROC. За неупућене HELBROC је други назив за борбену групу Балкана при НАТО алијанси. Реч је о војној борбеној групи за брзе одговоре која је установљена сарадњом НАТО и Европске Уније. Ову групу чине Грчка, Бугарска, Румунија, Кипар и Украјина.

Гашић званично тражио да Србија буде део борбене групе „HELBROC“
Убрзо након ступања на снагу овог споразума, војска Србије наручила је и муницију по НАТО стандардима. И то отприлике у исто време када је Вучић потегао питање наоружања у Русији, па га брже боље повукао уз образложење да ми немамо довољно новца за руско оружје. Изгледа да новца ипак има, а оваква ситуација у пракси нам оставља широк спектар за размишљање зашто српска војска наручује оружје по НАТО стандардима и против кога ми то планирамо да се боримо у надолазећим немирима?!

Овај министар свакако ће остати упамћен по трагичном догађају из марта ове године, када је страдало седам особа. У свакој другој земљи сам овај чин био би довољан да један министар буде смењен, али да трагедија буде већа за несрећу у пад хеликоптера Влада и министар Гашић били су сложни да кривца убију и по други пут, па је тако херој србске војске Омер Мехић понео сву кривицу, а Гашић остао поносан на акцију спасавања бебе.

О сукобу интересе и аферама које прате његов (не)рад малтене свакодевно се пише. Почев од намештања тендера појединим фирмама. Између осталог и крушевачкој фирми Морава Ин за изградњу хангара на војном аеродрому Батајница за борбене авионе Миг и транспортни авион АН у вредности 2,2 милиона евра (1), у последње три године из буџета Крушевца на рачун приватних агенција (Агенције АДД Продакшн и БНЗ Хигијеник) чији је власник Гашићева супруга отишло је чак 9.875.302, односно 2.162.000 динара.. На исти начин се финансирају и друге локалне агенцији чији су власници из СНС. (2)

Крај непочинстава ове креатуре од бившег министра није ни на видику, његово незнање, бахатост, ласпусуси и неспособност да води једну институцију као што је војска Србије увек су били у првом плану. Ипак, та љигава лојалност којом се одлукују најближи чланови великог вође их чини савршеним кандидатима за дате функције.

Вучић сменио Гашића! (Видео)
Али у тренутку док стање унутар Српске напредне странке није ни близу склада, потез председника Владе Србије чини се у најмању руку чудан.

Ипак, са неким предзнањем поводом дешавања и ветрова који дувају међу чланством, овај потез се може тумачити само на два начина.

С обзиром на поменуту лојалност бившег првог човека војске Србије, његове спекулативне послове, очигледно черупање новца из буџета зарад личних интереса, сталних сукоба интереса и окретања главе надлежних од тога – логично је да се запитамо – да ли су Гашићеви лични интереси само његови или можда и човека коме је толико лојалан?!

Факат је да Гашић није „пао“ ни због тендера, ни због хеликоптера, ни за време поплава, већ због једне шаљиве реченице упућене новинарки, где је у први план истински избило лице овог простачког керамичара.

Исто тако је јасно да Вучић нити поштује слободу мишљења, нити дозвољава да ико ко слободно мисли својом главом може некажњено проћи. А још мање је спреман да казни неког од својих блиских сарадника само да би задовољио новинаре, илити како сам каже „новинарски олош“.

Када је у паду хеликоптера страдало седам особа, и када су јавност и новинари тражили кривца за несрећу, први је Вучић иступио испред својих министара и казао дословно казао: Не дам вам Гашића!

Без обзира колико брзо наш народ заборављао, тешко да ће ико прогутати могућност да ће „шокирани“ Вучић због једне опаске сада свима нама дати Гашића, да га мало испљујемо и ваљда заборавимо силне афере у којима је учествовао… Све ово више личи на услугу, него на потез увређеног премијера, само је питање да ли ће Гашић у датом тренутку знати да цени скинути терет?

Један Амерички сенатор је својим сарадницима допуштао свакојаке прљаве радње и штитио их због по Вучићевском систему, када год би некога од њих америчка јавност оправдано напала, тај сенатор би излазио пред медије и питао их : да ли хоће његову главу.

Гашић: Што волим новинарке које лако клекну! (Видео)
Када би сваки од његових помоћника достигао лимит у лоповлуку смењивао би их и доводио друге на њихово место, наравно не због крађе већ због потпуно баналних ствари…
Једног дана након доста покраденог новца тај сенатор је ухапшен, и то не због крађе већ због издаје националних интереса – параграфа који не постоји више у нашем закону. Његови „сарадници“ за то време уживали су у његовом новцу, далеко, ван његовог домашаја и могућности освете.
Ко ли ће и какав бити следећи министар одбране… после разних на том месту, чак и оних који војску нису служили, а камо ли имали какве стручне одреднице за тај и такав одговоран посао.

——————————————————
1.http://www.vaseljenska.com/vesti/kako-ministar-gasic-namesta-tendere-prijateljima/
2.http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/javna-preduzeca-finansirala-gasicevu-tv-nemaju-za-sapun-a-placaju-reklame/

Весна Веизовић


Извор: Васељенска    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине