Вести:

четвртак, 3. децембар 2015.

Бака са КиМ која је добила батине а мора још и у затвор коначно привукла пажњу медија

четвртак, 3. децембар 2015. | КМ новине 1

Случај бака Персе из Парлова са КиМ збуњује, љути, узнемирава али и надахњује херојским држањем и сачуваним достојанством у време изгубљеног морала и напуштених врлина.

Бака Перса Стојковић / Фото: Вести; лична архива




Лобање српских дечака пробушене ексером са импровизованог шиптарског буздована док су се враћали кући са утакмице или пребијени ученик у Косовској Каменици, као ни онај пребијен у Медвеђи због мајице са натписом "Србија" - јер је тако "провоцирао Шиптаре у Медвеђи" нису привукли пажњу медија. Чак без обзира и што су дечаку разбијене лобање тек после недељу дана установили прелом вилице. Нису то успели ни преживели из неколико подметнутих експлозија, како у Косовској Митровици тако ни у Гњилану, марта ове године када је бачена бомба у просторију у којој су била три Србина (нисте ни чули за то, јел тако?).

Ни дечак, такође пролећа ове године, избоден готово на смрт испред очију полицајаца у Косовској Митровици, као ни недавно исто ножем избоден Србин у Косовској Митровици док је од насртаја шиптарских лопова у сред бела дана штитио уличног продавца, није привукао пажњу медија иако се још увек налази у болници, а мало је ко и чуо за њега. Није ни неколико покушаја киднаповања деце успело у томе али је то пошло за руком једној жени, старици из Косовског Поморавља, из околине Гњилана.

Несхватљив, чак и за филм претерани и нереалан случај неправде и тортуре, какав народ овог краја додуше ипак памти иако новинари и не баш, привукао је пажњу и баку довео на странице новина. Први текст о баки написала је Јања Гаћеша за Нови Стандард а онда, наравно пренеле и КМ Новине и многи други, срећом. О баки су након тога писале и Новости, али и још неке друге тиражније новине. Да све не би остало на томе преносимо и текст Јелене Петковић за Вести онлајн. Tреба понављати причу о злоделима шиптарских насилника над Србима, бар онолико колико су они понављали измишљене злочине над њима због којих нас и данас мрзе иако нема доказа за највећи број лажираних навода.

Сада ћемо се задржати на случају баке Персе Стојковић из села Парлово на Косову и њеног достојанственог а природног држања које надахњује и оне најокорелије заговорнике несталих људских врлина које најрадије приписујунеким романтичарским временима. бака Перса доказује да су такви ставови само одраз слабости и ништа друго.

~*~

Добила батине, а мора у затвор?!

"Ем сам од истог Албанца три пута добила батине, ем да платим казну што га реметим или да идем у затвор! Нећу, вала, да платим, нек' ме ставе у апс ако их није срамота!" Овако збори огорчена Перса Стојковић из села Парлово на Косову.

Случај је за неверицу. Ову жену од 75 лета суд у Гњилану је осудио на казну од 50 евра или три дана у затвору јер је, како стоји у пресуди, реметила јавни ред и мир кад је из своје баште истерала стоку чији је власник Албанац. Он ју је тада и претукао, али то судији није било важно. Перса чак није добила ни шансу да се брани, већ је за пресуду сазнала тек кад јој је косовска полиција дошла на врата.

- У цик зоре појавила су се три полицајца и казала да морам да платим или ме воде у затвор. Нисам могла да верујем, питала сам како да платим, а ја добила батине?! А они мени: Закон мора да се поштује - прича за "Вести" Перса.

Одлучила је да одслужи затворску казну, али и да "цео свети види како се поступа са Србима на Косову".



Ни одбране ни жалбе

Стојковићи никад нису добили судски позив. - Нисмо имали могућност ни да се бранимо, нити да се жалимо. Ишао сам да питам судију шта да радимо, он ми рекао да можемо да захтевамо реконструкцију, али да се то плаћа. А ми немамо новца - каже Драган Стојковић.


Објашњава да је Гани Ибиши и раније утеривао козе и овце у њену башту и воћњак.

- Кад су ми уништили све, кренула сам да их истерам. Међутим, он ме ударио штапом по нози, а затим појурио ножем - прича Перса и подсећа да су тај 30 година од ње млађи Албанац и његова два брата "чувени" Парлову.

- Тај исти човек је претио мом комшији да ће га растргнути трактором ако покуша да обиђе имање које му је узурпирао. Мајци је претио да ће је заклати секиром. Пријављивали смо све полицији, али нису ни прстом мрднули - истиче за Вести Персин син Драган. 


Мајчину одлуку да иде затвор оцењује као "једини преостао начин да изразимо свој револт и огорчење".

- Разочаравајуће је што смо лишени основних људских права, истиче он.- Тако вам је то, горко закључује бака Перса, Срби ће на Косову бити крви и када су жртве тортуре и батина. Биће још тога, па ће и покојницима прикачити неку кривицу.



Срету нема ко да штити

До 1999. године Парлово је било етнички чисто српско село. Према незваничним информацијама, против породице Ибиши, полиција је добила десетине пријава, али полиција није реаговала. Та породица годинама сече шуму Срети Стојковићу, али ни њега, ни његову имовину нема ко да заштити.

~*~
Тако данас пишу Вести онлајн.

Без обзира на њену причу, бака Перса ипак није доспела у жижу интересовања јер интереси савременог српског новинара и политичара се уско преплићу и узајамно су нераскидиви будући спојени најснажнијим лепком који делује на ту врсту људи - новцем. Написати лепу ствар о политичару, без обзира колико је огрезао у криминал, издају, безакоње и зло значи добити парче хлеба и то са прилогом. Срећом, има људи који воле и другачији укус, укус поштено зарађеног хлеба. 




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине