Вести:

субота, 7. новембар 2015.

Екуменисти реновирали разорену капелу у Косовској Митровици

субота, 7. новембар 2015. | КМ новине 0

Капелу на православном гробљу у Косовској Митровици, које су разорили Шиптари, недавно су реновирали иноверни, екуменисти и шиптарски сепаратисти.

Екуменисти реновирали разорену капелу у Косовској Митровици


Вест је прошла незапажено у медијима па ће многи бити изненађени када је на данашње задушнице буду угледали "нашминкану".

Зашто се о томе није говорило у српским медијима сасвим је јасно. "Спонзори" њеног "реновирања" су све сами иноверни донатори, углавном муслимани али и екуменисти који ове године покрећу још интензивнију међуверску сарадњу.


Капела је обновљена средствима Турског конзулата (како воле да га називају "амбасадом") у Приштини, затим средствима "локалне заједнице" односно општине јужног дела града при такозваној "републици Косово", ИОМ-а односно Међународне организације за миграције а у читавом процесу учествовала је и "СПЦ" како је поносно у свом саопштењу навела Канцеларија за медије ове шиптарске "општине".

Осим Туркиње која представља њихов конзулат у Приштини, а који су дали новац за рекострукцију, административне шефице "општине" "северна Митровица" Адријане Хоџић, техничком пријему присуствовао је и свештеник храма Светог Димитрија у Косовској Митровици, Милија Арсовић, познат по много чему у народу али, нажалост, не и по добром.

Он се иновернима захвалио што су после рушења зарадили нешто новаца и на обнови храма и рекао да су они "на свим састанцима које смо имали пронашли спремност за сарадњу две општине Митровица у духу толеранције и разумевања међу нама" и поручио да је "заједница" задовољна изведеним радовима (не оним из 2004. када је капела разорена и уништена него овим сада када су је реконструисали).



Сви присутни сложили су се да је ово добар почетак сарадње за будућност и суживот на окупираном Косову и Метохији које више не треба да гледамо тим очима већ да се радујемо што је тако.

Некада је изградња и обнова храмова на Косову и Метохији била искрена, молитвена и у славу Бога. Данас је она исполитизована, шминкање стварности које треба да прикрије ужасе и страдања српских светиња и народа и прилика да појединци, из којих се ни припадници СПЦ на КиМ не издвајају, дођу до неког ситног плена и остваре краткорочне интересе. То не може да омогући ни опстанак ни било какав бољитак. Могуће је једино онако како се градило пре сто и више година као када су Срби зидали, недалеко од ове капеле, Храм Светог Саве и њихова воља и молитва инспирисале и великог српског песника Алексу Шантића који им је тада спевао стихове:

Србима у Митровици на Косову
Који су започели зидати цркву, храм св. Саве

Ја не снивам …моју душу
Анђеоска дижу крила,
Па Косову лети равном
Да вас грли, браћо мила?

Да вас грли, и да љуби
Ваше лице, ваше чело,
На које је мутно доба
Мученички вјенац сплело;

Прочитај целу песму
Да вас љуби, да вам сузом
Својом вељу радост каже:
Благо робу, благо земљи
Где се братац с братом слаже!

Ви сте браћа, ви сте људи,
Зажижници српске зоре,-
Свете сјенке са Косова
Благослови вам данас зборе.

Цјело Српство данас клечи
И крст часни меће на се,
А молитва чиста, света
У висини таласа се:

„Дај им, Боже, воље јаке,
Да издржат муке могу,
Да изврше свето дело,
Посвећено теби, Богу;

Па кад кубе сјајног храма
У твом јарком сунцу сине,
И забрује звона света
Јасним звуком са висине,

Чуј молитву њиног срца,
Чуј им жеље, чуј им гласе…
Па нек јекне Шар – планина:
„Српству зора родила се!”

Алекса Шантић
(песма написана 1912. г.)


Капела на православном гробљу изграђена је 1939. године а пред рат обноваљена. Страдала је у неколико наврата од 1999. до 2004. године када је теже оштећена и служба у њој је била онемогућена. Уосталом, Срби више нису ни смели нити могли своје да сахрањују на том гробљу. Од тада је била део дечијег игралишта и непрестано скрнављена.

Реновирање је завршено крајем јула ове године а радове су изводиле шиптарске фирме и радници. Радило се без престанка укључујучи и недељу и црквене празнике, како се то каже - црвена слова.

Фото: КМ Новине

Такође се зна, у највећем броју случајева, да Шиптари током радова у малтер убацују гужване кутије цигарета и друге отпадне материјале како би створили испод површине "џепове" који ће услед временских прилика отварати рупе  изазивати нова оштећења. то ће тада бити поверено истим фирмама на "дораду" и поправку што ће њима донети додатну зараду. 


Горан Петровић / КМ Новине


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине