Вести:

петак, 6. новембар 2015.

Kосовска Каменица, српски ђак нападнут на великом одмору (ВИДЕО)

петак, 6. новембар 2015. | КМ новине 0

У близини школе у Косовској Каменици, група шиптарских средњошколаца физички је напала ученика Вукашина Николића.

Kосовска Каменица, српски ђак нападнут на великом одмору / vesti, kosovo, km_novine, metohija, srbija
Вукашин Николић, нападнути дечак. / Фото: Новости


Родитељи и ђаци траже увођење школског полицајца. У полицији кажу да су открили нападача и да су случај предали правосуђу.

Две школе у кругу од 500 метара. Једна српска, друга шиптарска. Велики одмор је време када ученици по доручак долазе на исто место.

Ученик Вукашин Николић каже да су га по повратку са великог одмора пресрела шесторица Шиптара.

"Прво су ме вербално малтретирали, а затим су ме зауставили и кренули физички да ме малтретирају. Ухватили су ме за врат и затим ме шутнули. Говорили су ми нешто у вези са фудбалском утакмицом Албанија–Србија", наводи Николић.

Због инцидента, неколико родитеља српских ђака дан је провело у школском дворишту. Родитељи нападнутог дечака разговарали су с командиром полиције и показали му лекарски налаз. 

Отац нападнутог ђака Ненад Николић каже да су му у полицији рекли да ће се позабавити случајем. "Не знам да ли ће или неће. А на крају, морам да дежурам испред школе за време великог одмора", додаје Николић.

Портпарол полиције у Гњилану Исмет Хашани напомиње да би родитељи требало да обрате пажњу на своју децу.

"И прошле недеље смо имали исти проблем када су се Срби свађали са некомшиптарском децом. Сви ми, као друштво, морали бисмо то да спречимо. Каменица важи за један од најмирнијих градова", каже Хашани.

Председник ђачког парламента Ђорђе Николић истиче да је реч о вишегодишњем проблему. "Ово није од јуче и ја мислим да је неко од логичних решења увођење школског полицајца. У локалној самоуправи у Каменици кажу да има дана када је ризик држати наставу у српским школама", каже Николић.


Председник општинског већа Косовске Каменице Милош Филић подсећа да на дан утакмице Србија–Албанија настава у школи није одржана због страха родитеља да би Шиптари могли да им нападну децу.

У Каменици је око 400 ђака који имају наставу на српском језику. Након рата, један објекат користе три школе. Гимназија, техничка и основна школа. 


Извор: РТС    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине