Вести:

понедељак, 26. октобар 2015.

Бивши генерални директор Унеска против тзв ''Косова'' у УНЕСКО

понедељак, 26. октобар 2015. | КМ новине 0

Бивши генерални директор Унеска рекао је да док је био на тој функцији, пет пута је осудио НАТО војну акцију на Косову и додао да агресију на Косово нису одобриле УН и да се такво питање увек може поново разматрати.

Бивши генерални директор Унеска против тзв ''Косова'' у УНЕСКО


Бивши генерални директор Унеска Федерико Мајор оштро се противи чланству тзв. "Косова" у ту организацију, истичући да је УН хитно неопходна дубока реформа.

Учествујући на конференцији Европског центра за мир и развој, у Београду, посвећеној глобализацији, мигрантској кризи и захтеву тзв., "Косова" за чланство у Унеско, угледни шпански дипломата рекао је да данас, када се обележава 70 година постојања УН, неприхватљиво да о будућности света одлучује група најмоћнијих земаља.

Мајор је истакао да је, док је био генерални директор Унеска, пет пута осудио НАТО агресију на Косову и Метохији и додао да агресију на КиМ нису одобриле УН и да се такво питање увек може поново разматрати.
 За Србију, али и свет, важно је да се каже да свет не жели плутократију, олигархијску владавину богатих земаља – рекао је Мајор, генерални директор УНЕСКО-а од 1987. до 1999. године.

Према његовим речима, УН треба реформисати и залагањем да се што пре заврши са владавином најмоћнијих, а то су – Г7, Г8, Г20. Све земље у Генералној скупштини, а њих је 193 – треба да одлучују о будућности света.

На питање да ли је могућа реформа Светске организације, када се Унеско, који се залаже за образовање и културу, у случају Косова и Метохије злоупотребљава за политичке циљеве, уз кршење међународног права, Мајор је одговорио потврдно.
 Као што сматрам да је одлука о признању Палестине добра, има других питања, која се поново могу разматрати – истакао је Мајор.

Мајор је истакао да се, када је био генерални директор УНЕСКО-а, дубоко противио страној војној агресији на Косово и Метохију. Одговарајући на питање како би гласао у Унеску о чланству Косова, Мајор је рекао да није променио стави и да би одбио, без сваке сумње.





Извор: Агенције    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине