Вести:

четвртак, 3. септембар 2015.

Дедеић: Митрополија цетињска се обраћа погрешним адресама

четвртак, 3. септембар 2015. | КМ новине 0

Већина вјерника Српске православне цркве у Црној Гори никада неће прихватити Закон о слободи вјероисповијести уколико се постојећи нацрт преточи у конкретан правни акт.




Такође, ни један једини искрени припадник СПЦ неће пристати на ,,промјену'' имена цркве у Црној Гори.

Прецизније – уколико се постојећа Српска православна црква преименује у Православну цркву у Црној Гори, увјерен сам да смо ми који не би били њени чланови већина у популацији вјерника.

Зато је важно да поједини ,,интернационалисти'' и ,,космополите'' у СПЦ, нажалост из редова свештеника, одустану од ,,дипломатских'' надмудривања са неважним кадровима ДПС-а и СДП-а.

Оптуживати искључиво Министарство за људска и мањинска права, за овај опасни нацрт, у најмању руку је шаљиво и неодговорно. Они који су, у име Министарства, фалсификовали изборе за националне савјете и баве се шверцом регистарских таблица и свирањем тамбурица у слободно вријеме, појма немају о вјерским слободама.

Међутим, ,,слободом вјероисповијести'' бавио се последњи Конгрес ДПС-а и сви грађани Црне Горе свједоци су да су некадашњи комунисти најавили пројекат формирања ,,Православне цркве у Црној Гори''. И не само то, него су били једногласни и у дефиницији да сједиште те фантомске ,,цркве'' по сваку цијену ,,мора'' бити у Црној Гори.

Дакле, Суада Нумановића и друштво треба пустити да се припреме за судске процесе, поготово за елаборат о једном аутомобилу са двије регистарске таблице. Закон о слободи вјероисповијести припремају лидери режима и нејасно је зашто се не каже отворено да иза планова о десрбизацији цркве стоје Мило Ђукановић, Душко Марковић, Ранко Кривокапић, Светозар Маровић, Филип Вујановић... Ваљда још није дошло вријеме да нам скидају главе, па не смијемо то да кажемо.

И још нешто – онај ко је сугерисао митрополиту Амфилохију да се консултује и са представником Покрета за промјене о нацрту Закона о слободи вјероисповијести, е тај се баш неопрезно шали са вјерницима и не мисли најбоље цркви. Јер нас је Покрет за промјене, када је у питању законска регулатива и укупан правни поредак, усрећио пар пута. Поменућу само Устав Црне Горе из 2007. године када је разбуцан српски језик, а српски постао народ петог реда. Јесмо ли им опростили? Заборавили? Ако јесмо, треба ли још једном да нас патосирају прије него гласају за Резолуцију о уласку у НАТО?

Добрило Дедеић
Обични вјерници имају право да брину за судбину цркве када смо догурали до консултација у којима учествују и екс-предсједници ,,Општинског одбора за врћање аутокефалности Црногорске православне цркве'', који се успут залажу и за улазак у НАТО пакт.

Православље није ствар компромиса, него питање истине и страдања, уколико је и то потребно. Тако да је беспотребно надгорњавање и преговарање са онима који су нам отели скоро па све, а сада, на крају, хоће и цркву.

,,Само ти, дијете, ради свој посао'', рекао би свети јасеновачки мученик и исповједник Вукашин.

Предсједник Српске листе
Добрило Дедеић



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине