Вести:

петак, 28. август 2015.

Насиље локалних власти у Дерми у Албанији, подржано од полиције, над православном црквом Светог Атанасија

петак, 28. август 2015. | КМ новине 0

У четвртак 20. августа, локалне власти града Дерми на југу Албаније, уз подршку полицијских снага, упали су у православну цркву светог Атанасија, одакле су уклонили иконе и друге свештене предмете и кренули са уништавањем самог објекта.

Насиље локалних власти у Дерми у Албанији, подржано од полиције, над православном црквом Светог Атанасија
Фото: orthodoxalbania.org

Овај акт је предузет без знања православне заједнице и без претходног обавештења или правне документације.

Чувши за инцидент, верници, на челу са свештеником, дошли су пред цркву да реагују и зауставе даље наношење штете. Они су изразили огорченост оваквим срамним чином и изјавили да су спремни да бране своју цркву у случају поновног покушаја уништавања светиње. У поподневним сатима поново су се окупили ради протеста.

Следећег дана, у петак 21. августа, извршен је још један чин вандализма, када су непознати починиоци, у поподневним сатима, уништили под цркве. Сведок овога био је свештеник чији је живот био угрожен када су га вандали умало прегазили, бежећи аутомобилом без регистарских таблица.

Ови догађаји представљају дубоко непоштовање према религији и религијским заједницама, подсећајући на 1972. годину када су комунистичке власти уништиле цркву светог Атанасија. Нова црква је саграђена 1992. на месту старе и у њој се служи протекле 23 године. Сада, као и пре 43 године, она је мета напада.

Православна црква Албаније осуђује ово насиље које угрожава имовину и слободу вероисповести, позивајући верне да остану мирни и чврсти у одбрани Цркве.

Православна црква Албаније подсећа државу на њене законске обавезе садржане у закону бр. 10057 / 22.01.2009 „О ратификацији споразума владе Републике Албаније и Православне цркве Албаније“, који гарантује неповредивост богослужбених места и државну заштиту. Државне власти морају оштро осудити овакве самовољне иницијативе, будући да оне озбиљно угрожавају односе међу верским заједницама.

Овакви акти, изненађујуће, погађају само православне светиње.

Са енглеског: Александар Орландић


Извор: myocn.net    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине