Вести:

субота, 25. јул 2015.

Р. Лончар - Владика Артемије сишао у катакомбе

субота, 25. јул 2015. | КМ новине 0

Епископ рашко-призренски Артемије у егзилу, којег је Свети архијерејски сабор СПЦ неканоснки рашчинио 2010. а ове године и "екскомуницирао" па сутрадан најавио унапређење односа са римокатолицима, тренутно у Србији, укључујући Косово и Метохију, у својој Епархији рашко-призренској у егзилу, има више од 120 монашких и мирских свештенослужитеља, у тридесетак такозваних катакомбних манастира.

Р. Лончар - Владика Артемије сишао у катакомбе


То су уједно и парохијске богомоље, као и два изван граница отаџбине. Један манастир је у Аустрији, а други у Републици Српској.

Катакомба у Гринбагу, између Беча и Граца, посвећена је Сабору свих српских светитеља. И прошлог месеца је прослављена прва манастирска слава.

- Владика Артемије је благословио оснивање, после молби више десетина Срба из Аустрије, да им се пошаље свештенослужитељ. Ти људи не прихватају литургијске новотарије и увођење екуменизма у духовни живот своје српске православне епархије. Тражили су традиционални вишевековни начин богослужења, као што се служило пре смене епископа средњоевропског Константина. Неки нису могли да прихвате да се широм Аустрије недељом Богу моле у изнајмљеним римокатоличким црквама где је олтар на западној страни, без иконостаса. 

Владика Артемије у први мах није могао да им изађе у сусрет, јер Епархија рашко-призренска у егзилу нема богослужбено место у Аустрији. Људи су предложили да се оснује православно удружење и црквени одбор, те да подигну кредит и купе богомољу, а зајам да враћају од прилога верника. Тако је купљена кућа у Гринбаху која је адаптирана тако да је у једном делу црква, а у другом монашке келије. Предвиђено је да буде мушки манастир и од ове јесени надамо се да ће заживети монашко братство. Прва литургија је служена на Светог Николу прошле године. Чинодејствовао је отац Максим који је био задужен за радове на адаптацији - испричао је за "Вести" протосинђел Димитрије, старешина катакомбе у Гринбаху. 

"Освајање" Републике Српске

Уз благослов Артемија основан је и катакомбни манастир Светог Георгија у Републици Српској. Налази се у селу Доња Јошавка у општини Челинац. За духовне потребе верног народа одређен је јеромонах Платон (Бабић). 
Први пут је владика Артемије богомољу посетио 15. фебруара 2015. и на Сретење одслужио прву литургију у Гринбаху. Богослужења се од 3. априла, редовно врше сваке недеље и празника.


Освећење храма у Ариљу
На литургије редовно долази више од 50 верника, углавном из Беча и Граца, али кад дође владика буде их око 150 из разних делова Аустрије. 

Тако је било недавно, поводом манастирске славе. Уочи празника, у катакомби је служено велико вечерње којим је началствовао архимандрит Варнава а саслуживао му је јерођакон Паладије. На сам дан празника архијерејску литургију служио епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу господин Артемије уз саслужење шест свештенослужитеља - прича отац Димитрије. 


И патријархова сестричина донатор

Катакомбне богомоље владике Артемија углавном су монтажни, дрвени објекти или адаптиране приватне куће широм Србије. Дародавци су верујући махом добростојећи људи који не прихватају литургијске реформе и екуменску сарадњу СПЦ са католицима и протестантима. Међу Артемијевим следбеницима је и Драгана Стефановић, сестричина патријарха Иринеја. Она и њен муж Милош Стефановић донатори су Артемијеве катакомбе у Ариљу.

У потрази за кормиларом СПЦ

Неканонски "рашчињен" владика Артемије у најновијем обраћању јавности наводи да је и даље његова молитвена жеља "да што пре дође дан када ће се на трону Светога Саве наћи човек који ће хтети и моћи да кормило СПЦ окрене и управи на пут истине". Бивши владика тражи од СПЦ да спроведе у дело одлуку Светог архијерејског сабора из 1997. о иступању СПЦ из Светског савеза цркава, као и саборске одлуке из 2008. о обавезном традиционалном начину богослужења.


Извор: Вести    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине