Вести:

уторак, 28. јул 2015.

Сабор Св. Архангела Гаврила на Брезовици (ВИДЕО)

уторак, 28. јул 2015. | КМ новине 0

Задња недеља јула је дан када се прославља празник Сабора светог Архангела Гаврила. Широм православног света, овај дан је помен на јављање овога Архангела и његово исписивање песме Богородици Достојно јест прстом по каменој плочи али и на сва чуда која је до сада чинио јављајући небеске тајне људском роду.

Сабор Св. Архангела гаврила на Брезовици (ВИДЕО)



















Припремио: Иван Максимовић

Монашка келија у којој се догађај збио и данас се зове „Достојно". Они који право верују, желећи да достојно прославе празник на страдањем освештаном Косову и Метохији, принуђени су да заобиђу велелепне храмове узурпиране безаконицима и екуменистима који се у својој лудости чине мудријим и од светитеља те разне новине и измене уносе у богослужења.

Верници неће за пастирима који уместо да славе, удаљују себе и народ од Бога.

Ипак, још увек постоје светиње на Косову и Метохији у којима се служба врши онако како су то сачували и оставили Свети оци и Српска православна црква. И све су оне при Епархији рашко – призренској у Егзилу а једна од њих је и катокомбни храм на Брезовици посвећен управо Сабору светог Архангела Гаврила па је свечаност тим била већа јер се прослављала и храмовна слава.

Овај дан посебно је био важан јер је по први пут, од оснивања овог катакомбног храма, служена архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г. Николај уз саслужење братије манастира и свештенства ове епархије.

Како је то готово увек случај, за већину верног народа није било места у капели храма. Верници су присигли из свих крајева Србије. На крају Литургије обављен је чин резања славског колача а за следећу годину приступили су нови домаћини који ће помоћи братији манастира да припреме следеће обележавање празника.

У својој беседи владика Николај је подсетио на чуда и јављања светог Архангела Гаврила, као и да је он пресветој Богородици донео вест да ће безгрешно зачети и родити Сина, Спаситеља рода људског, и колико је велика његова улога откривању спасоносних тајни људима.

„Пуно нам је срце радости небеске када чујемо за те Свете тајне. Када чујемо да смо и ми са Неба, да је наша душа пореклом са Неба. Да је наше право живљење на Небесима, са светим ангелима и пред лицем Господњим. Ми смо више небески него земаљски“ рекао је између осталог у својој беседи хорепископ Николај.




Празник је био и прилика да се сретну они који живе у удаљеним деловима Србије или не баш приступачним крајевима Косова и Метохије где Срби ни данас немају слободу кретања. Сасвим је сигурно да су сви одавде са собом понели лепе утиске, благодарност Богу због доласка и, окрепљени неисквареном вером на овом извору живе воде, благослов за себе и своје породице.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине