Вести:

недеља, 5. јул 2015.

Антић и Путниковић: Усвајање фатално по РС, последице по Косово и Метохију

недеља, 5. јул 2015. | КМ новине 0

Усвајање британске резолуције у СБ УН било би фатално по Републику Српску и имало би катастрофалне последице на будуће генерације и импликације на Косово.

Косово, вести, Метохија, резолуција, британија, Сребреница,
Фото: Илустрација / Документ империјалистичке Британије
Тако сматрају експерт одбране на процесима за Сребреницу у Хашком трибуналу адмирал Бошко Антић и лобиста у Великој Британији Радомир Путниковић.

Антић и Путниковић су за  'Вечерње новости', у одвојеним интервјуима, рекли да би Босанци могли да траже ратну одштету, ако би резолуција била усвојена у СБ УН, као и да треба све учинити да до тога не дође.

Према тврдњи Антића, геноцида над Бошњацима у Сребреници није било и усвајање британске резолуције у УН би по Српску било фатално, јер би дало прави аргумент породицама погинулих да траже ратну одштету.

Антић је подсетио да Хашки суд није утврдио ко је наредио и организовао наводни геноцид ни број страдалих у њему, као и да се манипулише бројком од 8.000 убијених муслимана, што садржи и британска резолуција, иако се на суђењу генералу РС Здравку Толимиру помињало 4.970 жртава.

"Евентуално усвајање овог папира у УН са податком од 8.000 погинулих биће несумњиво правни аргумент да њихове породице у парничном поступку траже од Републике Српске ратну одштету што би по њу било фатално", указао је Антић.

Са друге стране, Путниковић верује да резолуција неће бити усвојена, да ће Русија ставити вето у СБ и да ће то бити крај.

Он, међутим, тврди да се вреди борити.

"Нисмо ми тако слаби, само смо неорганизовани, српска дијаспора је добрим делом уљуљкана и сматрамо да смо матици добри само ако можемо да донесено новац и ништа друго", указао је Путниковић.

Он је захтев председника Србије Томислава Николића Русији да стави вето у СБ оценио врло позитивним.

"У међународној политици нема пријатељства, све се своди на интерес, а проблем је у томе што ми тражимо пријатеље тамо где их нема. И Руси имају свој интерес, Британци нам никада нису били прајатељи и од њих немојте да очекујете фер-плеј, већ само интерес, а то је овог момента да се Срби обележе као геноцидан народ", сматра Путниковић.

Разлог томе, објаснио је, јесте што би тада могли да манипулишу са српским народом преко Међународног монетарног фонда и у разним организацијама.

Путниковић је закључио и да је за Британце "анатема када председник РС Милорад Додик дође и тражи референдум".


 Извор: РТВ

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине