Вести:

уторак, 30. јун 2015.

Процена, тј потцењивање српске војске на КиМ 1999. године

уторак, 30. јун 2015. | КМ новине 0

Однос војних снага НАТО према Војсци Југославије био је пред почетак агресије 600 према 1, а ВЈ је заостајала технолошки најмање 30 година.

км новине, вести, косово, бомбардовање, 1999,
Војска Југославије, односно Србије и помало Црне Горе
Процена НАТО команданата била је да ће Србија капитулирати после неколико дана. НАТО је планирао копнену офанзиву на "спрженој земљи", пошто уништи ПВО. Међутим, ни после 78 дана нису се "стекли услови" за то. И тада је две трећине оружја било спремно за борбу и више од 99 одсто мобилисаног људства.

- Они нису могли да схвате како смо се уопште могли да одбијемо капитулацију у Рамбујеу и не дозволимо да НАТО ушета у Србију. Џон Пембертон, војни и ваздухопловни изасланик САД, на крају последњег састанка пред агресију упитао ме је: Знате ли да сте мали и технолошки најмање тридсет година иза нас, на чему заснивате ту самоувереност? Одговорио сам му да ће сазнати кад нас нападну. Бесно се окренуо и отишао без руковања - прича генерал Спасоје Смиљанић.

У нападима на СР Југославију НАТО снаге користиле су око хиљаду летелица (ловци, ловци-бомбардери, бомбардери, шпијунски авиони итд.), односно скоро цели НАТО (осим Исланда и Луксембурга - који немају ваздушне снаге, и Грчке, која није суделовала из политичких разлога. У списак не улазе нити Мађарска, Чешка и Пољска које су се тек придружиле НАТО-у и нису још чиниле део војног апарата).

Највеће присуство имале су снаге Сједињених Америчких Држава, мада су и остале чланице имале немалу улогу у агресији.

Слава погинулима, који бранише наше небо!

Извор: Новости


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине