Вести:

понедељак, 15. јун 2015.

Технички разговори у Бриселу о наводној ЗСО и предаји енергетских потенцијала Србије (видео)

понедељак, 15. јун 2015. | КМ новине 0

Делегације Београда и шиптарских сепаратиста из Приштине данас су у Бриселу почеле тродневне разговоре о формирању такозване "Заједнице српских општина" (ЗСО) чиме су преговори обновљени и уз учешће шиптарске стране.
Са сусрета из фебруара ове године. Фото: ЕЕАПС
Представници шиптарске стране нису дошли на претходну рунду дијалога 26. маја, када су тим Београда и представници Европске комисије дошли до питања овлашћења и елемената функционисања такозване "ЗСО".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који предводи српску делегацију, после рунде дијалога од 26. маја је рекао да је "врло задовољан јер је у разговорима о ЗСО остварен добар напредак" и јер су "први пут после годину и по дана ствари кренуле напред кад је реч о формирању ЗСО" која је обећавана одмах након спровођења шиптарских избора али се показало да предајом капацитета губите моћ да учините било шта, макар као у овом случају, нешто на своју штету.

Данас започета рунда техничког дијалога, у којој учествује и страна шиптарских сепаратиста са КиМ, на челу са такозваном "потпредседницом владе" Едитом Тахири, обухватиће и телекомуникације, енергетику и сва отворена питања, саопштила је Канцеларијеа за КиМ.

Тахири је раније изнела тврдњу да Заједница српских општина на северу Косова, у складу са законима такозваног "косова" и бриселским споразумом, неће имати извршна нити надзорна овлашћења, већ саветодавну улогу.

Премијер Србије Александар Вучић је јуче у говору на Европском форуму Вахау, у Аустрији, упозорио да многи забрињавајући знаци стижу кад је реч о стабилности Западног Балкана и да има збивања која су много већи проблем него односи Срба и Албанаца, док Србију уцењују Косовом.

Он је указао да је после Бриселског споразума у дијалогу са Приштином потписано још низ договора, наводећи као пример договор о правосуђу, који је, како је рекао, био тежи за Србију од Бриселског споразума.



РТВ

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине