Вести:

недеља, 10. мај 2015.

Вучић у интервјуу за “WSJ” најавио брисање Косова из Устава!

недеља, 10. мај 2015. | КМ новине 0

Домаћи медији у потпуности су игнорисали Вучићев интервју за амерички “Wалл Стреет Јоурнал” у којем је најавио брисање Косова из Устава Србије.


Вучићева скандалозна изјава да ће покренути иницијативу за брисање Косова из Устава Србије зарад европских интеграције изгледа да није посебно интересантна домаћим медијима – намерно или случајно, просудите сами.

У тексту се наводи да премијер Србије, Aлександар Вучић, “показује знаке” да ће предложити измене Устава којима ће се избацити одредба о Косову као српској покрајини зарад стицања чланства у Европској унији.
“Wалл Стреет Јоурнал” (WСЈ) напомиње да се Вучићева влада противи признавању независности Косова, али додаје да би овај потез олакшао процес признавања Косова некој будућој српској администрацији.
Вучић је у интервјуу за WСЈ још додао да не искључује могућност измене преамбуле Устава у којој пише да је “Косово саставни део територије Србије”.
WСЈ подсећа да су српски медији прошлог месеца известили да је Вучић говорио о променама Устава у наредне две, три године како би задовољио захтеве Брисела око европских интеграција Србије. Међутим, Вучић каже да измена Устава неће уследити само због Косова.
“Морац́емо да разговарамо о свему са нашим партнерима из ЕУ. Морац́емо о томе да причамо са српским народом… Ја не говорим о томе, али само кажем да морамо да имамо веома отворену дискусију о будуц́ности Србије. И то је то. Морамо бити веома искрен са нашим људима. Морамо да сагледамо све. У реду, ако га оставим овде или га избацимо, шта би то значило? Народ Србије имаће последњу реч”, рекао је Вучић.
“Морамо бити искрени са нашим људима”?! Да ли је искрено да ми у Србији преко америчких медија сазнајемо шта Вучића планира да уради? Да ли је то оличење искрености?
WСЈ наводи да је “господин Вучиц́”, који је рекао да ц́е бити потребно извршити уставне промене до краја 2017. године, додао да је покренуо ово питања, иако је свестан да то није веома популарна тема у Србији.
Не да није популарна тема, него је тај исти Aлександар Вучић дошао на власт 2012. године тако што је гласачима обећао да никада неће признати независност Косова и да ради све у интересу Србије и наших суграђана на Косову.
WСЈ још подсећа да признавање Косова није формални услов за чланство Србије у ЕУ, јер још увек постоји пет земаља ЕУ, укључујуц́и Шпанију, које нису признале независност Косова. Међутим, “многи верују да ц́е Београд бити под јаким притиском Берлина, Лондона и Брисела ако Србија жели да добије чланство у Унији”.
Посебно је интересантно то што WСЈ примећује да је Вучићев потез веома ризичан, напомињући да ће то “вероватно запалити националистичка осећања у Србији”.
Сада, да ли је реч о националистичким осећањима или поштовању међународног права и Устава Србије, о томе нека дискутују социолози и правници.
То пише у интервјуу који је Вучић дао за WСЈ. Међутим, хајде да видимо како су домаћи медији пренели његове речи.
Вучић: Посета СAД прилика да нам помогну на путу ка ЕУ
Aлександар Вучић је у интервјуу за Вол стрит џурнал говорио о напорима Србије да се прикључи ЕУ и рекао да ту “нема повратка”, преноси Тањуг.
- Имам разочарења, и лична, и политичка када је реч о Европској унији… Aли, мој посао је да водим рачуна о стратешки важним питањима за ову земљу, нагласио је Вучић.
Премијер је навео да је Србија извукла поуку из догађаја деведесетих година, а то је да је Србија изашла ослабљена, дестабилизована и изолована после сукоба и убиства у којима је више од 100.000 људи погинуло у бившој Југославији.
- Видео сам последице (тог пута). Знам како такво стање свести може да функционише. Знам какав сам био пре 20 година. Морамо да очувамо мир. Још једна грешка значила би да губимо све, истакао је Вучић у интервјуу уочи посете Вашингтону следећег месеца.
Ни речи о брисању Косова из преамбуле Устава!
Иначе, Вучићеве изјаве у иностраним медијима по правилу су дијаметрално супротне од изјава у домаћим медијима. На пример, Вучић на РТС-у никада неће изјавити да припрема брисање Косова из преамбуле Устава. Дошли смо да закључка да лажов Aлександар Вучић води једну политику у Србији, а другу у иностранству.
Но, није толико ни битно то што је Вучић најавио брисање Косова, сви знамо да Вучића странци подржавају само због тога и да је тај потез неизбежан, међутим, посебно је интересантно што медији намерно игноришу суштину Вучићеве изјаве. Чак је и WСЈ формирао наслов на основу најаве да ће уследити брисање Косова из Устава. Ову цензурисану вест прво је пренео Тањуг, па затим и остали медији.
Aко Вучић и његов режим сматрају да међународна јавност има право да зна да ће Косово бити обрисано из Устава, зашто јавност у Србији нема то исто право?
Aлександар Вучић прича (читај: лаже) једно у Србији, а чим пређе границу, његова прича се у потпуности мења. Баш као што је у секунди успео да се трансфомише из Радикала и про-европског Напредњака. Ко зна шта је Aлександар Вучић још изјављивао у иностранству, а да ми у Србији то ни не знамо.
Док Вучић по иностраним медијима изјављује како ће Србија обрисати Косово из Устава, Вучић и Вулин у Србији као мантру понављају фразу “Србија никада неће пизнати независност Косова”.
Шта још мора да се деси да би народ схватио да је Aлександар Вучић патолошки лажов?!

Телепромтер.рс, Срби на окуп!

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине