Вести:

недеља, 10. мај 2015.

Б. Димитров: Македонија ће склизнути у грађански рат са незамисливим последицама

недеља, 10. мај 2015. | КМ новине 0

''Македонија ће склизнути у грађански рат са незамисливим последицама'' оценио је професор Божидар Димитров, директор Националног историјског музеја Бугарске, у интервјуу за тамошњу агенцију Фокус.

Божидар Димитров

Како каже, влада Груевског који је успоставио диктатуру једног човека, може бити срушена једино насиљем. Јаким уличним демонстарцијама и борбама. "Нажалост, јуче сам предвидео да ће током вечери неко, као на Мајдану, узвратити ватру демонстраторима. Нешто слично се десило у Куманову и ја не видим могућност да се то врати на старо" рекао је Димитров.

"Држава (Македонија) се тешко може вратити чак и на украјински модел - смиривању ситуације након свргаваа диктатора, превременим парламентарним изборима на којима би победник преузео вођство" додао је професор.

Како тврди, ово се тешко може догодити у Македонији због Шиптара који тамо живе."Врло су бројни - чине трећину, или чак можда и 40% укупног становништва. Многи од њих имају другачије амбиције и нажалост не виде своју будућност у Македонији, већ у великој Албанији о чему је албански председник недавно говорио. Он инсистира да је могућа перспектива Албанаца на Балканском полуострву - Албанија, Косово и Метохија и западна Македонија у изграђеној заједничкој држави. Због тога је тешко предвидети шта ће се догодити након свргавања диктатора" рекао је у наставку професор Димитров.




(FOCUS News Agency)

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине