Вести:

четвртак, 14. мај 2015.

Беседа на св. Ђорђа: Тако и нас гоне данас и разне неправде чине (ВИДЕО, ФОТО)

четвртак, 14. мај 2015. | КМ новине 0

Овај славни светитељ родио се у кући богатих и часних родитеља у Кападокији. Кад му је отац пострадао као хришћанин, мајка се преселила у Палестину, где је дечак одрастао.



Већ у двадесетој години доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана. У то време цар је започео велики прогон хришћана, а млади Ђорђе је ступио пред цара и одважно рекао да је и он хришћанин. Тиме је започело његово страдање за веру. Тамница, окови, крваве ране по целом телу и сва друга страшна мучења нису поколебали младића.

Он се непрестано, усрдно и искрено молио Богу и Бог га је исцељивао и спасавао смрти на велико дивљење народа. Када је Ђорђе молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима и царева жена Александра, главни жрец Атанасије, земљорадник Гликерије, потом Валерије, Донат и Тирин. Цар је најзад одлучио да Ђорђа и своју жену осуди на смрт сечењем главе. Царица је издахнула на стратишту пре погубљења, а свети Ђорђе посечен је 303. године. Многа чуда дешавала су се од тада на његовом гробу. Господ га је, због његове искрене и непоколебљиве вере, учинио моћним да помаже свима који су у невољи и који га искрено славе и призивају његово име.

Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу уз саслуживање хорепоскопа Николаја и свештеномонаха и свештенођакона Епархије у Егзилу.

Епископ Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које је припремио јерођакон Паладије, као и велики број свечара.




Након празничне беседе Владике Артемија, трпезу љубави за све присутне приредио је протосинђел Агапит, са својом братијом у Христу.
 

Извор: Инфо ЕРП у егзилу

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине