Вести:

понедељак, 16. март 2015.

Нешиптари на КиМ таоци политичких процеса

понедељак, 16. март 2015. | КМ новине 0

Грађани на Косову и Метохији, посебно неалбанске националности који живе у енклавама, таоци су текућих политичких процеса.

Они се суочавају са тешким кршењима људских права и слобода, наводи се у годишњем извештају омбудсмана Саше Јанковића за 2014. годину.

Како је наведено, заштитник на територији Косова и Метохије није у могућности да остварује своје надлежности, те се оцена у извештају заснива на наводима из притужби заштитнику и доступним информацијама.

"Настојање заштитника да посети лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у притвору онемогућено је ставом Еулекса да би то била посета на коју се не би примењивала законска правила за рад заштитника", наводи се у извештају.

У делу извештаја о азилантима и мигрантима наведено је да се више од 200.000 интерно расељених и даље суочава са егзистенцијалним проблемима, а упркос скромној помоћи коју примају од Комесаријата за избеглице и миграције.

"Готово да нема повратка на територију Косова и Метохије. Више од 50.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине је на територији Србије, две декаде после ратних дешавања која су их истерала из домова", оценио је омбудсман.

Проблем стамбеног збрињавања избеглица и интерно расељених временом се само додатно компликује, отежавајући њихово ионако тешко стање. На основу свих доступних показатеља чини се да план затварања колективних центара (крај 2015. године) неће бити могуће остварити.

"Имајући у виду да се проблем увећава сваке године, потребно је на стратешки начин сагледати политику миграција. Нужно је успоставити и регионални приступ овом проблему. Неопходно је озбиљно унапредити функционалност државних механизама за разматрање захтева за азил и преиспитати правилност и применљивост постојећих прописа", наводи се у редовном извештају заштитника.


Актер

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине