Вести:

петак, 13. март 2015.

Српским медијима на Косову прети гашење

петак, 13. март 2015. | КМ новине 0

Многи медији на српском језику на Косову могли би ускоро да буду угашени због малог тржишта и финансијске неодрживости - један је од закључака дебате у Косовској Митровици о положају српских медија.

О злочинима у Жутој кући говоре страни али не и домаћи новинари. Ни један новинар са КиМ никада није истраживао злочине почињене на овом месту а преносе саопштења политичара директно умешаних у овај злочин, попут Хашима Тачија.



Дописница Радио Београда Тања Вујисић изјавила је да локални медији немају довољну подрšшку донатора из међународне заједнице, али ни подршку из Београда и да се боји да би могло да дође до гаšшења неких медија на Косову, преноси Танјуг.

Она сматра да се медијима који емитују програм на српском језику мора пружити подршка како би те редакције постале информативне, изразивšи бојазан да ће се одласком "људи" (Срба) са Косова гасити и медији и да би могло да их остане само пар на северу Косова, Штрпцу и Грачаници.

Ово је врло интересантан "самоубилачки" симптом. Када би медијски била обрађивана, уместо што се прећуткује проблематика одласка Срба, а што је погубна и углавном противзаконита политика свих умешаних страна на КиМ, и те како би се таквом провокацијом искристали интереси и појавили финансијери који би подржали постојање и развој таквих медија.

Она се такође жалила на саопштења која новинари добијају из "кабинета" такозване "председнице Косова" која се увек пуна грешака без имало труда да се са поштовањем односе према њима. Како то да новинари који извештавају на српском језику могу да поштују такозвану "председницу Косова" а она њих не може... И чуде се тако већ деценијама нечему што се никада није ни мењало.

Биљана Радомировић новинарка Политике истакла је да бити новинар на Косову и у другој средини у централној Србији или региону није исто. 

"Овде је јако тешšко, у ствари жžивимо судбину овог народа овде…. Није исто бити новинар у Јагодини и на Косову и Метохији јер нама овде радни дан траје 24 сата, стално смо под стресом, што је у ствари један од највећих проблема свих новинара", нагласила је Радомировић.

Будимир Ничић - најреалнији.
Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић је истакао да су српски медији на Косову “виšше слободни него неслободни” али не зато што живимо у уређеном демократском друшšтву, већ зато šто новинари нису довољно загребали испод површšине.

"Доста често изеšштавамо површšно о некаквим протоколима, преносимо изјаве, мало има истраžживчких прича и критичког извешšтавања и на крају нема потребе да неко гуšши слободу ако га нисте дирнули тамо где боли", рекао је Ничић.

Он је говорио и о покушају радио станица да се удруже и тако надокнаде недостатак медија на српском језику који би покривао целу територију Косова и Метохије. То је некакав начин да ти медији оставе упечатљив утисак на финансијере али свакако не може бити трајно решење. Разлог је прост. Медији су перјаница политике коју спроводи Влада републике Србије против своје јужне покрајине и као такви, у конкуренцији са великим и афирмисаним агенцијама, ћутљиви локални медији апсолутно не пружају ништа што би задовољило интересе које по претпоставци треба да заступају а о којима не говоре те су, практично, сами себе угасили. 



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине