Вести:

субота, 7. март 2015.

Чуркин: Да је Савченко ухапшена у Америци, она никад не би видела светлост дана

субота, 7. март 2015. | КМ новине 0

Да је украјински пилот Надежда Савченко под аналогним околностима ухапшена у Америци, а не у Русији, њена судбина би била запечаћена и жалосна - „она никада не би видела светлост дана“, сматра стални изасланик Русије при УН Виталиј Чуркин.

Надежда Савченко на свом месту
„Не престаје да ме изненађује слаба информисаност колега у Савету безбедности. На пример, представник Уједињеног Краљевства Лајал Грант ми је директно поставио питање: ‘Зашто је ухапшена Надежда Савченко?’ Ви, значи, не читате новине, или о чему се ради? Она је оптужена за саучесништво у убиству руских новинара. То је веома озбиљна оптужба“, изјавио је Чуркин, а преноси РИА „Новости“.

„Било ми је веома необично да од представника Сједињених Држава чујем захтев за ослобађање Савченко. Амерички систем јуриспруденције и пенитенцијарни систем никада нису били познати по хуманости“, наставио је Чуркин.

Он је подсетио на „навику“ САД да „по целом свету лови руске држављане, износи против њих лажне оптужбе које продукују америчке специјалне службе“, за шта држављани Русије добијају „невероватно дуге затворске казне“.

„Уверавам вас, драге колеге, мислим да су многи тога свесни: да се Надежда Савченко у аналогним околностима нашла у Сједињеним Државама, њена судбина би била запечаћена и жалосна. Она никада не би видела светлост дана“, изјавио је руски изасланик при УН.


Савченкова је у затвору и осећа се добро.
Надежда Савченко је ухапшена на руској територији почетком јула прошле године. Према подацима руске истраге, она је била нишанџија приликом гранатирања у Украјини у којем су новинари Антон Волошин и Игор Корнељук изгубили живот. Савченко је у Русију ушла претварајући се да је избеглица. 


Извор: Руска реч

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине