Вести:

понедељак, 2. фебруар 2015.

Чудо на Светој Гори: месец дана по упокојењу пронађено нетрулежно тело подвижника

понедељак, 2. фебруар 2015. | КМ новине 0

Оци Кавсокаливијског скита, који су пронашли тело оца Стефана, сведоче да оно није почело да трули.


 У Кавсокаливијском скиту на Светој Гори догодило се чудо – пронађено је тело упокојеног члана обитељи, оца Стефана, које ни после месец и по дана од смрти није почело да се распада нити шири непријатан задах, већ је изгледало као да се подвижник упокојио неколико сати раније, - саопштио је дописник портала „Руски Атон“.

Скит „Кавсокаливија“ је општежитељски манастир и налази се на југоисточној страни Свете Горе, недалеко од Велике Лавре. Он је постао нарочито познат благодарећи светом старцу Порфирију Кавсокаливиту (+1991) који се у њему подвизавао.

Недавно упокојени житељ обитељи, отац Стефан, подвизавао се више од четрдесет година у келији Света Три Јерарха, једној од четрдесетак пустињачких келија скита. Последњих година мало је општио са братијом, а када је то и бивало, веома је критички говорио о разним одликама савременог живота.

Отац Стефан је пронађен мртав у својој келији. Оци Кавсокаливијског скита, који су пронашли тело, сведоче да оно није почело да трули. Тело није одисало никаквим непријатним задахом, без обзира на то што је од тренутка смрти, по свим показатељима, прошло између месец и месец и по дана.

По сведочењу скитских отаца, отац Стефан у својој келији није имао ни кревет ни ћебад, већ је спавао на голим даскама. Чиме се хранио, остало је непознато. Он се упокојио у 75 години живота и сахрањен је као монах Велике Лавре, којој припада Кавсокаливијски скит.

Иначе, овај скит је добио име по пустињаку Максиму који је живео у XVI веку и који је обитавао на овом делу Свете Горе, живећи у колибама које је селећи се са места на место, палио за собом (Кавсокаливија у преводу значи спаљене колибе).


Борба за веру по материјалу са „Православие.ру“

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине