Вести:

понедељак, 23. фебруар 2015.

Дијалог љубави или дијалог истине - осврт на изјаву кардинала Курта Коха

понедељак, 23. фебруар 2015. | КМ новине 0

„Не варајте се, нема дијалога љубави без дијалога истине!“
Преподобни Јустин Ћелијски


Екуменистичка прича о првасходству „дијалога љубави“ над „дијалогом истине“ происходи из богомржње и човекомржње палих духова и плотског мудровања палог ума, усмереног ка земљи и трулежности смрти. Ту је истинска љубав искључена, јер не долази свише, већ је „земаљска, чулна, демонска“ (Јак. 3,15). Свето Писмо и Житија Светих, препуни су примера душегубитељности „дијалога љубави“ и спаситељности дијалога истине.

Типичан пример „дијалога љубави“, који није друго до дијалог лажи маскиран у љубав, видимо на самом почетку Библије. Тај дијалог сатана почиње лажју и лицeмерјем, с личином „саосећања“, „љубави“ и „бриге“ за „неправедан“ положај Адама и Еве, у који их је, тобоже, поставио Бог. Плод овог „дијалога љубави“ било је изгнање првих људи из раја, њихова смртност и проклетство на њихово потомство и на саму земљу.

„Дијалог љубави“ сатана је покретао и са Господом Исусом Христом у пустињи. Но, поражен Господњом речју истине, на крају је одступио од Њега (за неко време).


Читавим својим животом и проповеђу, Христос нас је учио дијалогу истине. Сви Његови разговори са фарисејима, Пилатом, Иродом, Синедрионом, - јесу сведочења истине (да су били „дијалози љубави“, односно компромиси, Христос не би ни био разапет).
Ни Свети Јован Крститељ, на пример, није водио дијалоге љубави. Тај глас вапијућег у пустињи „...Говораше људима који излажаху да их крсти: породи аспидини! ко вам каза да бјежите од гњева који иде? Родите дакле родове достојне покајања, и не говорите у себи: оца имамо Авраама; јер вам кажем да Бог може и од овога камења подигнути дјецу Аврааму. Јер већ и сјекира стоји дрвету код коријена; и свако дрво које добра рода не рађа сијече се и у огањ се баца“ (Лк. 3,7-9). А свој дијалог истине са Иродом, Крститељ Господњи засведочио је сопственим животом: „Јер Јован говораше Ироду: не можеш ти имати жене брата својега“ (Мк.6,18), због чега га је Ирод посекао у тамници и главу Јованову донео својој пасторки на тањиру.

Дијалог истине водиле су и безбројне војске мученика и исповедника хришћанских. Нико од оних у Царству Божијем није водио „дијалоге љубави“ са јеретицима, хришћанским прогонитељима и мучитељима, већ су ишли путем истине у живот вечни, који им пропутио Онај Који је Пут, Истина и Живот.
О истинском екуменизму као дијалогу истине и „екуменизму“ као „дијалогу љубави“, светоотачки снажно говорио је Старац Епифаније Теодоропулос, у свом писму васељенском патријарху Атинагори:

„…Али, занимљиво је знати, да ли Ви љубите јеретике? Не! Не, Ваша Светости, колико год то било парадоксално. Истински и искрено љубимо јеретике, ми – „затуцани“ и „фанатици“, а не Ви и не они који су са Вама. Ваша љубав није истинска, она је површна и вештачка, она не силази свише, већ је „земаљска, чулна, демонска“ (Јак. 3:15). Ко искрено љуби болесног? Онај ко му говори: „здрав си, једи шта желиш“, изазивајући самим тим појачавање болести и најскорију смрт, или онај ко указује болесном на болест и забрањује храну која му штети? Ми, говорећи јеретицима да следе опасни пут, надамо се да ћемо пробудити њихову савест и стремљење да траже истину. Ви и они са Вама, изјављујући да православне и јеретике „ништа не дели“ успављујете и обмањујете их, затварајући пред њима пут истине. Заиста, тачне су пророчке речи: „Народе мој! Који те воде, заводе те“ (Ис. 3:12). Кога сте од инославних Ви и „пратећи“ Вас медоточиви епископи бескичмењаци привели у Православље? Никога, Ваша Светости! Никога, без обзира на сва путовања, конференције, оброке, поклоне, осмехе. Истини Православља су јеретике привели само неки „затуцани“ – православни… 







Потресни пример односа према онима који се не слажу са истином дао нам је Господ наш Исус Христос. Отворите шесту главу Јеванђеља по Јовану. Видећете тамо поражавајуће речи. Господ, говорећи о Тајни Божанске Евхаристије, учи истинама које превазилазе разум. Неки од слушалаца са отежалим умом, не могу да схвате ове истине и, испуњени досаде, одлазе. Како тада поступа Оваплоћена Љубав – Богочовек Господ? Можда трчи да би стигао оне који одлазе и растумачи им оно што је рекао? Можда, почиње да говори на језику који разумеју? Не! Како Он поступа? Страшно је рећи! Онај Који „сави Небеса и сиђе“ (2 Сам. 22:10), Онај Који је заволео човека – сваког човека – „до смрти, и то до смрти на крсту“ (Фил. 2:8), Онај Који је ради једне заблуделе овце био спреман да сиђе у зјапеће провалије и попне се на неприступне планинске врхове (види Мт. 18:10-14; Лк. 15:1-7), Онај Који је био у стању да се смири до прања ногу (види Јн. 13:1-15), одбија чак и да ступи са њима у расправу, не иде ни на какве уступке у питањима вере. Међутим, непреклоњив и неумољив, Он се обраћа и Својој најљубљенијој Дванаесторици које је изабрао из света и које је заволео до краја: „Да нећете и ви да одете?“ (Јн. 6:67)…“

Грчки мирјанин, др Александар Каломирос, изрекао је све ово у још сажетијем облику:
„Екуменизам је последња и најлукавија замка, коју је ђаво припремио човечанству. Он је најопаснији и најподмуклији напад на Цркву Христову. Он је отров, који парализује душу и чини је неспособном да верује, неспособном да види светлост, неспособном чак да има жудњу ка Истини. Он помрачује смисао Православља и уместо љубави ка болесном и стремљења за његово исцељење појављује се љубав ка његовој самој болести. Уместо љубави према јеретику – љубав према његовој јереси.“


Извор: Борба за веру

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине