Вести:

понедељак, 2. фебруар 2015.

Британци оснивају јединицу за операције на Фејсбуку

понедељак, 2. фебруар 2015. | КМ новине 0

Британска војска ускоро ће оформити специјалну јединицу фејсбук ратника вештих у психолошким операцијама те коришћењу друштвених мрежа у неконвенционалним сукобима информационог доба, пише Гардијан. 


Већ се зна да ће 77. Фејсбук бригада бити стационирана западно од Лондона, те да ће имати око 1.500 војника који ће бити повучени из осталих јединица британске војске.


Бригада ће бити задужена за 'несмртоносно ратовање', а званично би требало да буде формирана у априлу. Сличне интернет јединице већ имају америчка и израелска војска.
Нова ће јединица путем друштвених мрежа покушати да контролише ток битних прича и на тај начин утиче на јавно мњење у Британији па и у свету. Војници у 77. бригади требало би да имају посебне неборбене способности и због тога британска војска у својим редовима тражи све који имају богато искуство с радом на друштвеним мрежама, па и новинаре.

"Ова бригада је створена како би се суочила са изазовима модерних сукоба и ратова", објашњава портпарол британске војске. "Препознали смо чињеницу да се на модерном бојном пољу и ненасилним методама може утицати на акције учесника."

Израелска војска пионир је овакве врсте ратовања на друштвеним мрежама. Активни су од 2008. на више од 30 платформи – од Твитера и Фејсбука до Ју Тјуба и Инстаграма, а објављују на шест језика.

"Овако можемо допрети до публике којој иначе ни би могли приступити", кажу у израелској војсци.

За време лањског сукоба у Гази израелска војска и Хамас као да су се такмичили ко ће објавити више информација с ратишта на Твитеру, а често су међусобно улазили и у праве, интернет свађе.

Формирање 77. бригаде најавио је прошле недеље и командант специјалних операција НАТО савеза, генерал мајор Маршал Веб, говорећи о Русији и Исламској држави: "Овако се можемо ангажовати без ескалације сукоба или агресивности".


Извор: Фронтал.рс

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине