Вести:

петак, 20. фебруар 2015.

Позив институцијама Р. Србије да не учествују у имплементацији нелегалног Бриселског споразума!

петак, 20. фебруар 2015. | КМ новине 0

Скуптшина АП КиМ писмом се обратила председницима и тужиоцима Вишег и Основног суда.


 
Председнику Вишег суда, Николи Кабашићу
Председнику Основног суда, Лидији Вучуровић
Тужиоцу Вишег Тужилаштва, Милану Биговићу и
Тужиоцу Основног Тужилаштва, Јову Радовићу

Поштовани,

Обележавајући Дан државности Р. Србије, посланици Скупштине АП КиМ, дана 15.02.2015. одржали су свечану седницу, на којој је једна од тема била и потписивање најновијег споразума о правосуђу на КиМ.

Наиме, постигнутим споразумом о правосуђу између председника Владе Р. Србије и председника Владе тзв. Р. Косово, на противуставан начин је још једна институција Р. Србије замењена институцијом тзв. Р. Косова и успостављен јединствени правни систем непризнате државе Косова на целој територији АП КиМ.

Позивајући се на Одлуку Уставног суда Р. Србије, којом је одбачен предлог за оцену уставности и законитости парафираног „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа између Владе Р. Србије и привремених институција самоуправе у Приштини, од 19.02.2012.“ Сл. Гласник Р. Србије 13/2015., уз образложење да као политички акт Бриселски споразум није правно обавезујући, па се њиме не може дирати уставни поредак Р. Србије, посланици Скупштинe АП КиМ исти су одбацили као не обавезујући и од надлежних органа Р. Србије затражили да се одлучно супроставе и не учествују у имплементацији Бриселског споразума, који представља озбиљну претњу територијалном интегритету и очувању институција Р. Србије на територији АП КиМ.

Такође, имајући у виду закључке Скупштине Друштва судија Србије од 08.12.2013. о јединствености судског система Србије и положају судија на КиМ, позив Друштва судија Србије упућен 14.02.2015. законодавној и извршној власти и Високом савету судства, да имају у виду да судски систем чини део јединственог правног поретка и да мора бити организован у складу са Уставом Р. Србије, као и да судије са територије АП КиМ имају Уставом гарантовану сталност судијске функције, која им не може престати због укидања суда или непристајања да обављају судску функцију у судовима који се налазе ван судског система Р. Србије, позивамо вас да не подлегнете притисцима и политичким преварама и обманама које долазе из врха власти Р. Србије и не прихватите интеграцију у правни систем непризнате државе Косово и на тај начин дате допринос очувању јединственог правног система Р. Србије.


О озбиљности постигнутих преговора наводимо вам најновије примере: Дана 18.02.2015. на скупштинском одбору за КиМ, министар правде господин Селаковић је изнео да није договорено пред којим органом ће се полагати заклетва и да нам је џабе што имамо правни факултет у Косовској Митровици.

Такође вам предочавамо да ће Скупштина АП КиМ, као и други органи Р. Србије (општине) у наредном периоду затражити од Уставног Суда да се изјасни о уставности и законитости постигнутог спорзаума са захтевом за доношење мере да се споразум не примењује до доношења коначне одлуке.

Молимо вас да са овим актом упознате све запослене.

Посланици и руководство Скупштине АП КиМ стоје вам на располагање за сваки вид подршке и помоћи.


Писмо је упутила Скупштина АП Косова и Метохије а потписао га је потпредседник ове Скупштине, Добросав Добрић, у Косоцској Митровици данас.



 Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине