Вести:

уторак, 17. фебруар 2015.

Синоћ нападнути српски дечаци у Косовској Митровици

уторак, 17. фебруар 2015. | КМ новине 0

Око 50-ак малолетних Албанаца, нешто после 18 часова, окупило се код мостића крај Три солитера и Молотовљевим коктелима извршило организовани напад на српску децу која су се нашла на кеју.

Цивилна заштита пред улазом у своју зграду.

На овом месту се и Срби уобичајено окупљају. Једна од присутних, петнаестогодишња девојчица која је била у групи са српском децом, испричала је како се све догодило. Није желела да се открије њен идентитет па нећемо наводити ни иницијале.

"Било је то неко обично вече, мало прохладно. Неколико деце је око 18 часова било на кеју Северног дела Косовске Митровице, шетали су се. Оно, неки од њих стали мало да размене коју реч. Одједном се чула галама са друге стране Ибра, окренули смо се и видели већу групу људи. Били су то Албанци, отприлике нашег годишта. Узвикивали су погрдне речи, звали их на такозвани 'Мали мост'. Деца са севера су кренула ка степеницама (које воде ка том мосту), али им је у сусрет пошла група Албанаца, њих 20-ак. Сваки је у једној руци имао Молотовљев коктел, а у другој палицу. Почели су да бацају коктеле ка њима и осталој деци која су мирно шетала и причала. Настала је паника, са свих страна су ка нама почеле да лете каменице. А као и по обичају те "велике" КПС полиције нигде. Након 15-ак минута све се смирило, е тек тад су се чуле сирене, лампе уперене у децу са Северне стране. Полицајци су нам пришли уз реченице "Шта ћете овде, шта тражите? Само немир знате да направите. Бежите горе да вас све не похапсимо, багро". И то је та велика полиција? Албанци су се наравно разбежали у року од једног минута никог није било на јужној страни кеја" каже ова узнемирена девојчица.



Мост за прећи...
Детаљ са "Малог моста"
Поред свега, њу је изненадило и то што нико није јавио нити поменуо овај догађај у вестима. "Бурно беше у Косовској Митровици вечерас, а о томе нико ни реч, ни глас, ни траг. Могло је и данас доћи до великих нереда, али уз сву срећу није. Исто тако и та велика цивилна заштита која стоји ту даноноћно, ни они се нису тргнули, људи су стојали са стране и само немо посматрали, нико није хтео да приђе и да одбрани децу са Севера. Њихову децу. А ти посматрачи, полицајци, и ови из цивилне заштите, нека запамте да је ту могло и њихово дете да буде".

Ово се догодила на мање од педесетак метара од зграде у којој је смештена Цивилна заштита и испред које 24 часа током дана стоје чувари. Девојчица тврди да су све ово немо посматрали иако нису могли да знају да ли се ту, у том тренутку, налазило и дете некога од њих или њихових колега и рођака. Уместо тога они су касније почели да тврде да се радило о уговореној тучи између малолетних Срба и Албанаца а која је заказана путем друштвених мрежа. О томе постоје још неки наводи али није сигурно да ли се ради о гласинама које су се прошириле или можда има неког основа за то.

Према нашим сазнањима у инциденту није било повређених и нико није ухапшен.

Иначе, угледни новинар из Косовске Митровице, Зоран Влашковић, забележио је да је на главном градском мосту на Ибру до сада било равно 119 сукоба Албанаца на једној страни и Кфора, УН – полиције, ЕУЛЕКС, КПС и Срба на другој страни у насилним покушајима Албанаца да пређу у српски део града. Апсолутно све до једног од тих сукоба су изазвали Албанци и они су главни кривци за немире у подељеном граду на Ибру, наводи овај врсни хроничар и вишеструко награђивани новинар.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине