Вести:

понедељак, 15. март 2021.

Данас почиње Васкршњи пост

понедељак, 15. март 2021. | КМ новине 0

Данас почиње Васкршњи пост
За православне вернике данас почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Господа Исуса Христа - Васкрсом, који се ове године прославља 02. маја.

#Васкрс #Велики #пост #Косово #Метохија #КМновине #Вести #Kosovo #Metohija #KMnovine #vesti #RTS #Kosovoonline #TANJUG #TVMost #RTVKIM #KancelarijazaKiM #Kossev-

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни верници славе увек у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

Прва недеља поста зове се Чиста, а посљедња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују - Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.



http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html



Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Господ Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушења која му је поставио нечастиви.

Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће након што су се претходно исповедили свом духовнику или свештенику.

Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

Пост подразумева уздржавање од мрсне хране, али сам тај подвиг, није довољан ако га не прати и уздржавање од рђавих мисли, жеља и дела, праштање, покајање, молитве и чињење добрих дела.


* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

О јереси у последњим временима и храбром исповедању вере - КМ Новине

О јереси у последњим временима и храбром исповедању вере #Вера #Православље #Јерес #Прогон #Црква "Ништа не описује ни једну садашњост тако верно као оно што је о њој речено у прошлости". Провели смо дане Васкрса под притисцима и претњама да ће верници сносити последице ако покушају да прославе Васкрсење Христово онако како је то чињено 2000 година уназад.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Васкрс на Косову и Метохији - КМ Новине

И ове године Васкрс на Косову и Метохији прослављен је како и доликује, по православним обичајима и старом црквеном предању. Погледајте кратке прилоге о томе како је прослављен празник над празницима на Косову и Метохији.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:   

Васкршња честитка Српске листе Црне Горе владици Артемију - КМ Новине

Спска листа Црне Горе честитала Васкрс преосвећеном владики Рашко - призренском у егзилу, ГГ Артемију, верном монаштву и антиекуменистима. честитамо Васкршњепразнике вјерујући да ће у Саборуи Синоду Српске црквеконачно тријумфовати разум и да ће Вас - који сте пастирски и монашки најбољи дио данашњег српског Православља, вратити на Косово и Метохијуи формалнипастирски Трон .





КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2021 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине