Вести:

недеља, 15. фебруар 2015.

Србија се данас присећа државности

недеља, 15. фебруар 2015. | КМ новине 0

Сретење - Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.


Иако је овај датум најбитнији у политичком, културном и историјском календару Србије, не би се могло рећи да га данашња Србија - прославља.

После свих економских и политичких "препорода" последње две деценије демократске владавине, Србија је постиђена и бачена на колена. Део интегритета њене државности, Косово и Метохија, озбиљно је угрожен последњим Бриселским преговорима. Угашене су институције државе Србије, на најсрамнији начин, и то у корист сепаратистичких тежњи косовских Шиптара.

Потписници Бриселског споразума, који као неумољив корак предаје српске власти неће бити последњи у низу урушавања српске државности, налазе се данас у Загребу на инаугурацији нове хрватске председнице која је пре неки дан изразила жељу и идеју да је део српске територије - Војводина, заправо хрватска земља и својина.

С тим у вези, присуствовање таквом једном чину који за Србију нема готово никакву битност и то на најважнији политички датум у српском државном календару, јесте скандал скандал, понижење и најдубље непоштовање српске државности и свих жртава које су уграђене у темељ савремене српске државе.

Иако предат са намером да престане да буде део државе Србије, део територије на коме ово пишемо, као да је једини који још увек ту државност чува.

Наиме, на данашњи дан, у Косовској Митровици одржана је свечана Сретењска седница Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија. Институције основане по Уставу и законима Републике Србије са јединим циљем да то и очува у свом изворном, државотворном облику.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине