Вести:

уторак, 17. фебруар 2015.

ЕУ финансира логор за азиланте у Украјини

уторак, 17. фебруар 2015. | КМ новине 0

У више западних медија у Аустрији и Немачкој појавиле су се информације да се илегални мигранти ухваћени при покушају уласка у Европску унију шаљу у специјалне затворе у Украјини, чије постојање финансира сама Унија, и тамо остају затворени и до годину дана.

Према извештају новинара емисије Првог програма државне телевизије АРД Репорт Мајнц и недељника "Шпигл", забележени су бројни случајеви малтретирања ових азиланата.

Емисија сутра
Емисија АРД-а Репорт Мајнц у којој се говори о овим специјалним логорима ЕУ у Украјини биће емитована сутра, у 21.45, на Првом програму АРД-а.
Бечки "Стандард" пише да се тренутно у украјинском граду Мартинивске управо ради на отварању још једног таквог затвора за мигранте. Према овим извештајима, Брисел је протеклих година инвестирао двоцифрени милионски износ у еврима за изградњу и реновирање сличних затвора.

Стотине избеглица, од којих су многи пореклом из Авганистана и Сомалије, покушавају преко територије Украјине да уђу на територију ЕУ. Ова земља је део такозване источне руте за имиграцију, о којој се много мање говори него о азилантима који у Европу стижу преко Средоземног мора.

Немачко Министарство унутрашњих послова је на питање новинара АРД-а потврдило да је протеклих месеци на овом путу прекинуто више покушаја кријумчарења људи преко границе ка Словачкој.

После избијања рата у Украјини, број покушаја преласка границе је нагло скочио јер пребег покушавају и оне избеглице које су дуже време биле стациониране у овој земљи.
Они који буду ухваћени без икаквог поступка о азилу се шаљу из Мађарске и Словачке назад у Украјину.

Више избеглица, како се наводи у најави емисије Репорт Мајнц, сведочило је да су усред ноћи из ЕУ пребачени у Украјину. Један избеглица из Сомалије, који је у међувремену дошао до Немачке, изјавио је да је три пута враћан на тај начин и да је скоро три године провео под веома тешким условима у неколико затвора у Украјини, извештава "Шпигл".

Кршење права
Организација Хјуман рајтс воч још 2010. је упозоравала на тешко стање у украјинским логорима за интернацију. У 2012. години су сомалијске избеглице у знак протеста ступиле у штрајк глађу. Илија Тодоровић из украјинског бироа УН за помоћ избеглицама УНХЦР изјавио је за АРД да је враћање избеглица на овакав начин кршење међународног права.
- Ови логори морали би у најкраћем року да буду затворени, или бар да време које људи проводе у њима буде драстично скраћено - рекао је Тодоровић.
- Изгубио сам сваку наду, сваки пут су ме ухватили и одмах пребацили назад. Украјина је тешко место за избеглице, где могу да те муче и туку. Било је заиста страшно - сведочи избеглица. 

Извор: Вести онлајн


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине