Вести:

понедељак, 16. фебруар 2015.

14 година од напада на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева

понедељак, 16. фебруар 2015. | КМ новине 0

Срби су на данашњи дан пре 14 година кренули на Задушнице у Грачаницу.

Фото: Кристијан Каш




Као најмлађа жртва, тог и данас нерасветљеног злочина, наводи се двогодишњи Данило Цокић. Нажалост, то није тачно. Једна од жртава тог напада, Сунчица Пејчић рођена Здравковић из Липљана, била је у поодмаклом стадијуму трудноће. Њеном насилном смрћу и беба је изгубила могућност за живтом, убијена је. Мали Данило Цокић је тако постао најмлађа именована жртва.

Ни после шеснаест година нису кажњени починиоци злочина у Ливадицама код Подујева, који се догодио 2001. године, иако је један од организатора пронађен и ухапшен.

У УНМИК-овом суду у Косовској Митровици 19. октобра 2007. године почело је суђење Фљориму Ејупију за убиство 12 и покушај убиства осталих пуника. Суђење је након 17. фебруара и једнострано проглашене независности Косова пребачено у Приштину где је Ејупију у јуну 2008. године изречена казна затвора од 40 година али је само годину дана после ослобођен.

Са злочином на Мердару је још 2001. године Ејупи повезан на основу ДНК анализе опушка цигарете која је пронађена у непосредној близини места са кога је активиран експлозив. Опушак цигарете је одбачен као доказ, јер је заведено да је у УН базу података стигао тек четири дана након експлозије. Самим тим што се не зна где је био четири дана, одбачен је као главни доказ и Ејупи је пуштен на слободу. Истрагу је водио тим састављен од УНМИК-ових експерата.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

Породице убијених као и сви они који су преживели овај стравични догађај још су после самог суђења изјавили да је све одрађено траљаво и да један човек не може сам да испланира и изврши такав терористички акт.

У нападу је на лицу места погинуло 10 људи, двоје је касније подлегло повредама.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.


Место страдања многих Срба

Ливадице су узимале крвави данак и 1999, 2000...

За Ливадице, мало место на путу Подујево - Приштин, мало је ко знао до часа када су се ту почели догађати стравични злочини.

Поред разношења подметнутим експлозивом аутобуса Нишекспреса", на истом је месту Живковић Илија киднапован 13. августа 1999. године, Стевановић Драган и Мајсторовић Иван киднаповани су у августу 1999. године. Касније, 24. јуна 2000.године,у Ливадицама је киднапован Марковић Томислав.

Према подацима Тужилаштва за ратне злочине, на том делу пута извршено је 11 отмица на исти или сличан начин од почетка 1999. до краја 2000. године. 

Више извора

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине