Вести:

петак, 5. децембар 2014.

Трибина ''Крв и сузе Украјине'' (ВИДЕО, ФОТО)

петак, 5. децембар 2014. | КМ новине 0

На трибини приказани документарни филмови о рату, страдању и борби у Новорусији. Много сличности са српским народом на Косову.
...
Српски народ, посебно онај са Косова и Метохије, не може да буде равнодушан према страдању православног руског народа у бившој Украјини. Па је тако у Косовској Митровици, у организацији покрета „Срби на окуп“, у уторак увече, одржана трибина „Крв и сузе Украјине“ на којој су приказана два документарна филма. Један под истим називом а други је "Хероји Новорусије“. Догађај је организован у Амфитеатру техничке школе.
 


Интересовање је било велико а међу посетиоцима су највећи број чинили млади људи. У већој или мањој мери било је познато шта се од самог почетка дешавало у бившој Украјини као и касније у Новорусији, али ипак нико није остао равнодушан на сцене свирепих злочина почињених углавном, над цивилним становништвом, од стране Укро-хунте са подршком из Кијева, односно Европске уније и Америке.

Међу најтежим злочинима свакако спадају спаљивања живих људи у згради Синдиката у Одеси, почетком маја ове године. Међутим, то није и једини злочин, И на другим местима су цивили убијани брутално. Најчешће артиљеријском ватром, бомбардовањем насеља и цркава али и снајперима, ватреним и хладним наоружањем.

Ти злочини били су касније повод да се оснује самоодбрана цивилног становништва и њихових домова о чему је говорио филм „Хероји Новорусије“. Тај филм је излагањем испратио професор историје, Игор Војиновић, који је прецизно, осврћући се на најважније детаље, описао постепени развој ситуације и образложио одређена дешавања на простору Новорусије и истока бивше Украјине.

Срби на Косову и Метохији данас виде не само сличност свог положаја са оним што се дешава житељима Новорусије већ и наставак терора и прогона који сами трпе већ дуго година а који се данас проширио и на делове бивше Украјине. Осим метода и зверстава каква су виђана у ратовима на простору бивше Југославије, тако и у непризнавању институција и народних представника од свог државног врха из Београда, нарочито од потписивања Бриселског споразума. Непризнавање и недовољну подршку институцијама Новорусије пружа и званична Москва али је то више пута објашњено геополитичким тактизирањем, избегавањем проширења сукоба и спречавање да већи број Руса страда што би било неизбежно директним мешањем у оружани сукоб на шта рачунају и Америка и ЕУ. Београд за своју издају нема никакво објашњење, напротив.




Најважнија правна и легална институција Срба са Косова свакако јесте Скупштина Аутономне покрајине Косова и Метохије коју режим из Београда, по налогу западних ментора и то оних истих као и у Украјини, не жели да призна и тако одбацује и закон и вољу свог народа. Потпредседник ове Скупштине, Добросав Добрић, за КМ Новине каже да руски народ у Украјини доживљава исту судбину као и Срби на Косову и Метохији. О њиховом жртвама се нигде не говори а и када се нешто каже онда се као и у Србији, замењују улоге џелата и жртве. Он је као данашње „тихо“ страдање Срба навео присилне покушаје асимилације Срба у непостојећу државу на територији КиМ, на очиглед али и уз помоћ и учешће у прогону Срба и од стране међународних окупаторских снага ЕУ и Америке али и лажне и лицемерне такозване „мисије права“ – ЕУЛЕКС, која гони Србе за оно што нису починили. Са друге стране,у шиптарским редовима, нема осуђених за монструозне злочине које су починили над Србима иако се зна ко је починио највећи број злочина.

„Једини спас је у јединству. У јединству свих отаџбинских снага на Косову и Метохији, Републици Србији и целом православном свету јер смо ми на удару тих великих светских моћника“ рекао је Добрић за КМ Новине. 


 


Хоће ли Срби прихватити оно што већ добро знају и успети да се сложе у овом сложеном политичком тренутку јесте нешто што смо одавно требали да видимо али на шта ћемо још неко време причекати. Ови млади људи који су показали интересовање за догађаје у Украјини и свест о последицама неодупирања терору над самим собом, остваљају простор да се о томе позитивно размишља али и да се настави рад са њима на ширењу истине, подизању свести о потреби за праведном борбом за своју земљу, веру и породицу. 

Иван Максимовић

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине