Вести:

субота, 6. децембар 2014.

Ниподаштавање српских жртава

субота, 6. децембар 2014. | КМ новине 0

На руке уреднику: (office@tanjug.rs)

У извештају о церемонији на Крфу, одржаној 24. септембра 2014. године, агенција Танјуг тешко се огрешила о историјску истину:
...

На грчким острвима Крф и Видо одржане комеморативне манифестације у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске у Првом светском рату. (via РТС



вест на страници РТС

Иста дезинформација – 250.000 страдалих војника и цивила – налази се и у енглеској верзији вести, која се може видети овде (Б92).

Узалуд Танјугу, РТС и Б92 прича о родољубљу министра Вулина – чиме се извештај и бавио, пре него достојном комеморацијом српских жртава страдалих у албанској голготи - када се вишеструко умањује број српских жртава Великог рата.

Студија Друштва народа из 1927. наводи демографски губитак од преко милион Срба у ратовима од 1912-1918. Руски демограф Борис Урланис седамдесетих година прошлог века израчунао је војне губитке Србије у Великом рату на 278.000, а цивилне на 450.000 живота.

Стога је навођење бројке од „око 250.000“ чиста лаж. А додатно понижење је што се та лаж користи у сврху похвала наводном родољубљу садашње власти, која чини све да Србе лиши права на борбу „за слободу, за опстанак, за право да постоје, говоре својим језиком и уређују свој живот“, да позајмимо лицемерне речи министра Вулина.

За то време, ни Танјуг, ни остали медији (Б92, РТС) који својевољно преносе овакве неистине ћуте када, на пример, антисрпска пропаганда рутински преувеличава број жртава у грађанском рату у БиХ (1992-95) како би оптужила Србе за „агресију и геноцид“. Или када са истом мотивацијом тзв. Трибунал у Хагу оптужује руководство РС за „план геноцида“ – без имало стида наводећи као „доказ“ програм истребљивања Срба који је 1941. изнео усташки министар Миле Будак.

Институт Рајс овим путем изражава најоштрији протест против овако неодговорног и увредљивог новинарства.

Небојша Малић
Директор
Институт Арчибалд Рајс, Вашингтон



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине