Вести:

недеља, 2. новембар 2014.

На Задушнице Срби обишли гробља на КиМ, стање катастрофално, прогон траје

недеља, 2. новембар 2014. | КМ новине 0

Срби са Косова и Метохији, расељени и они који још увек ту живе, на Задушнице обишли гробља. Стање на гробљима из године у годину, све лошије.
...


Насловна фото: Задушнице - Гробље у Приштини, архива.

ПРИШТИНА - Око 120 избеглих и интерно расељених Срба са Косова обишло је данас, за Митровданске задушнице, српско православно гробље у Приштини да по традицији запале свеће и дају даћу за упокојене рођаке.

Приштински Срби на гробље дошли аутобусима из Београда и Ниша.

Православно гробље данас су обишли и преостали Срби који живе у Приштини, као и двадесетак интерно расељених приштинских Срба који већ петнаест година живе у селима централног Косова, као и у северној Митровици.

Расељени су се и за ове задушнице пробијали кроз коров и трње да би пронашли гробове својих најмилијих пошто већи део православног гробља у Приштини нико не одржава.



ЂАКОВИЦА - Око 50 расељени Срба стигло у Ђаковицу на задушнице аутобусом са око 50 Срба уз пратњу полиције!

Представник Удружења расељених из Ђаковице Ђокица Станојевић, рекао је за агенцију Бета да се уочи задушница јавио велики број Срба, али да је одлучено из безбедносних разлога да за Ђаковицу крене само један аутобус.

Kада су стигли на гробље у месту Пискоте, Срби нису могли да пронађу гробове својих предака.

Гробље је потпуно зарасло, трава је толико висока да се гробна места уопште не виде, људи су очајни – казао је Ђокица Станојевић.

Раније су надгробни споменици били разбијени и порушени, а затим су те плоче локалне власти поново подигле и залепиле.

Драган Пековић је рекао да су његова два брата убијена 1999.године, али да су оба тела пронађена, једног у масовној гробници, а другог поред пута.

Не знам ко ми је убио браћу и зашто. Ником ништа нисмо учинили и наса породица има много кумова међу Албанцима – казао је Пековиц за Бету.

Он је рекао да су од његове куће величине 525 метара квадратних и продавнице у Пискотама остале само зидине, а да његову земљу обрађују Албанци и да за то ништа не плаћају иако су раније о томе разговарали.

Пековић је рекао за Бету да би као и сви други расељени Ђаковичани желео да се врати на своје огњиште, ако се за то створе услови.

Расељеним Ђаковичанима било је забрањено да за прошле задушнице, у фебруару обићу гробља као и манастир Успења пресвете Богородице који се налази у граду.

На лоше односе градских власти и расељених Срба посебно је утицало и то што је прошле недеље локална власт срушила пет српских кућа пошто су Срби затражили да се у њих врате.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Око 300 Срба из северне Косовске Митровице јутрос је на Задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града.

До гробља у јужном делу Косовске Митровице, на коме је око 90 одсто надгробних споменика порушено, Срби су стигли аутобусима и, већ трећи пут уназад без пратње Косовске полиције.

Гробље у Косовској Митровици, Бета.

У јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је око 90 посто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног ошећног споменика.

Агенције


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине