Вести:

субота, 1. новембар 2014.

Теодосије, у друштву где ''цветају толеранција и суживот'', позвао на остварење циљева Косова

субота, 1. новембар 2014. | КМ новине 0

Сакривен од очију (српске) јавности одржан је још један Екуменистички скуп на Косову.

...
О овоме се, за разлику од прошлогодишње прве међурелигијске конференције на ту тему, није могло видети ни чути ништа од онога то се тамо дешавало. Преносимо вести сакупљене из кратких чланака о овом догађају са више, углавном шиптарских, медија.

Једино тако сазнајемо да су "верске заједнице на Косову посвећене изградњи будућности, толеранције, једнакости и мира међу људима различитих вера у земљи, каже се на другом годишњем међуверском дијалогу", који је одржан у четвртак, у организацији ОЕБС-а на Косову.

Лидери Исламске верске заједнице, Српске православне цркве, католичке, евангелистичке, протестантске и јеврејске заједнице на Косову, захтевали су побољшање правног оквира који ће омогућити ови заједницама да се региструју као правна лица, траже повраћај имовине и уређују своју финансијску ситуацију.

Такође, они су говорили о Косову као средини у којој царује верска толеранција, али и изазовима за одржавање таквог окружења.

Обратили су се сви представници верских заједница на Косову а између осталих говорио је и Узурпатор трона Епархије рашко-призренске, Теодосије.




Он је рекао да је дијалог за косовско друштво једина опција и види као позитивну чињеницу да су што су лидери верских заједница део таквог дијалога.

Према његовим речима, међу њима већ постоји висок степен поверења и међуљудских односа који је предуслов за остварење сврхе и циљева које Косово има пред собом.

"Поверење које постоји међу нама, помаже нам да превазиђемо многе потешкоће. Прво, све оно што се догодило у недавној прошлости. Све те ране зарастају и тренутно чинимо све што можемо да се изградимо као народ и друштво и да чинимо дела која су достојна наших позива, имена и онога што заступамо", рекао је Теодосије а преноси „Глас Америке“ на шиптарском.

А Теодосије је у Екуменским активностима био врло актуелан ових дана. Тако је на састанку одржаном дан раније у централном окупаторском штабу „Филм сити“ на брду Драгодан изнад Приштине, закључено да верске заједнице могу допринети узгоју пријатељске интеракције између народа Косова и помоћи у стварању повољног амбијента за изградњу мира, поштовања и толеранције у региону.

Ту су такође учествовали Наим Трнава и Дон Луш Ђерђи, генерални викар Апостолске администрације Косова а примио их је генерал-мајор Франческо Паоло Фиљуоло, командант окупаторских снага.


Дело на видело

Они су „позвали све вернике да се дистанцирају од оних који не практикују вредности мира и верске толеранције, те да стварају бољу будућност за Косово", пише у саопштењу КФОР-а.

Осудили су и недавне акте вандализма у манастиру Дечани који су учињени са намером, како кажу, да поткопа неприкосновене принципе толеранције и помирења у друштву.

После две недеље од провокације на утакмици у Београду и свакодневних напада на Србе на Косову и Метохији, осуђен је и поменут, и то у најблажој варијанти, једино онај са исписивањем графита на објекте Високих Дечана. Нису поменути напади и угрожавање живота и имовине Срба. Неколико запаљених српских кућа у општини Клина, запаљени аутомобил Срба у Гњилану, запаљен објекат Одбора за изградњу цркве на малом Звечану, бројна паљења српских застава... Недавна званична рушења српских кућа у Ђаковици... Ваљда такве осуде ремете идеалну слику и чврсто установљену „толеранцију и атмосферу суживота на Косову“, у ствари, у „републици Косово“.

У прилог томе Теодосије је недавно, на сајту своје узурпиране епархије, осудио нападе на Албанце у Војводини и позвао представнике власти да то зауставе и починиоце приведу правди. Ни тамо ни овде није осудио нападе на Србе нити је позвао било чије органе правде да реагују и починиоце злодела над Србима.

Осим Теодосија и њему блиских сарадника, учешће су узели и православни свештеници нижег ранга. Следеће фотографије стигле су нам електронском поштом.

Свештеник Срђан Станковић, Канцеларија за хуманитарни рад при манастиру Грачаница.


Свештеници Симо Чибуровић и Александар Зафировић (парох у Косовској Митровици)


Спонзори - Јан Клиф (други с десна) британски дипломата и Трејси Џекобсон (у средини), амерички дипломата у Приштини.

Овај Екуменски састанак, попут Трилатералне комисије, одржава се у исто време – светковине паганских празника посвећених демонима и нечастивом који се отвара са „празником“ „Ноћи вештица“ и изношењем свих гадости и злих приказа на улице. Баш у то време и ови људи су из себе још једном изнели оно што углавном крију другим данима.

А све то скривало се врло добро и сада. У српским медијима – нема вести о овим догађајима! Зашто тога нема ако имамо изјаву сваког шарлатана у шиптарској влади? Зато што народ не подржава ни једно ни друго али ако се успротиви јавно и масовно, како је почело, онда ће њихова „достојанствена имена“ остати усамљена и непотребна, самим тим и у потпуности одбачена од свих. Цену коју за то треба да плате, наспрам комфора и части која им се у овом свету указује, нису спремни да прихвате.

О томе, осим нешто писаног текста, нема ни фотографија ни видео снимака. Интернет сајт посвећен Екуменистичком покрету на Косову, „забрањен“ је за посете. Сви медији под контролом Запада или ћуте или скривају фотографије и видео записе од народа. Српски, то јест медији у Србији, о овоме ама баш ништа не јављају.


"Екуменизам је заједничко име за псевдохрићанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Зашто? Зато што су у току историје разне јереси негирале или унакажавале поједине особине Богочовека, Господа Христа, а ове европске јереси одстрањују васцелог Богочовека и на Његово место стављају европског човека. Ту нема битне разлике између папизма, протестантизма, екуменизма, и осталих секти, чије је име легеон".


Св. Јустин Ћелијски

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине