Вести:

уторак, 25. новембар 2014.

Најава историјског сусрете папе и патријарха у Турској

уторак, 25. новембар 2014. | КМ новине 0

Код католика глава Цркве уопште није Христос, него папа, и католици за папу ревнују, а на за Христа, и њихова ревност у вери увек прелази у страствени, човекомрзачки фанатизам, острвљени фанатизам, фанатизам крви и мача (ломаче), непомиривости, дволичности, лажи и лукавства.
  (Св. Јован Кронштатски)

...

Патријарх васељенски Вартоломеј угостиће папу Франциска у Васељенској патријаршији у Константинопољу 29. и 30. новембра 2014. године. Патријарх Вартоломеј послао је позив папи Франциску на миси поводом његове интронизације у марту 2013. Папа ће према распореду присуствовати доксологији у 4 часа послеподне 29. новембра, уочи празника светог Андреја, након чега ће се приватно састати са патријархом Вартоломејем. Наредног јутра, 30. новембра у 9:30 ујутру папа Франциско присуствоваће Светој Литургији у част светог Андреја. Након Литургије, њих двојица ће потписати заједничку декларацију.

Архиепископ Деметриос Грчке православне архиепископије у Америци позван је да присуствује овом историјском догађају. Он ће се наћи у друштву великог броја архијереја Васељенске патријаршије, архонта (мирјана који имају истакнуто место у Цркви, у пракси то су пословни људи и они на положају) Грчке православне архиепископије у Америци и Византијског хора ове архиепископије.


Ова посета је наставак традиције, коју су започели Францискови претходници папа Јован Павле II и Бенедикт XVI, да се у посету Васељенској патријаршији одлази на празник светог Андреја Првозваног који се сматра оснивачем Константинопољске цркве.

Обе црквене службе преносиће директно ватиканска телевизијска мрежа, а пренос ће моћи да се гледа и путем сајта http://en.radiovaticana.va/live-rv. Отац Јован Крисавгис биће задужен за односе са јавношћу испред Васељенске патријаршије, а отац Крис Метропулос биће један од коментатора који ће говорити на шест језика и анализирати пренос догађаја.

Извор: http://myocn.net/

Нека, дакле, припазе они који журе ка унији, да можда уместо да сједине разједињено, не разјуре сабрано православно стадо. (Отац Георгије Капсанис, игуман Григоријата)
Погледати такође: „Амфилохије припрема народ за ‘васељенски сабор'“

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.