Вести:

петак, 14. новембар 2014.

Почела српско–руска војна вежба Срем 2014

петак, 14. новембар 2014. | КМ новине 1

НИКИНЦИ - Припадници Војске Србије и оружаних снага Русије данас су на полигону техничко-опитног центра у Никинцима почели заједничку вежбу "Срем 2014".
...
Вежбу, којој присуствују министар одбране Србије Братислав Гашић, као и бројни представници дипломатског кора и домаћи и страни новинари, извешће укупно 404 припадника војски две државе.

Циљ вежбе је унапређење способности решавања задатака током извођења против-терористичке операције у мултинационалној операцији.

Ради се о операцији одговора на кризу путем превентивног размештања снага на делу територије фиктивне државе и упућивања људства у састав борбених група Уједињених нација у кризно подручје.

На вежби учествују авиони Иљушин - 76, МИГ - 29, хеликоптери МИ-8, МИ-17, Газела, као и оклопни транспортери и полицијска борбена возила.

Вежба ће бити изведена бојевом муницијом, а користиће се и минобацачи, бацачи граната и далекометне пушке.

По сценарију вежбе биће приказано убацивање извиђачко-падобранске чете применом специјалног десанта, ослобађање талаца и уништење терориста, напад на базу терориста и санитетска евакуација.

Припреме за извођење вежбе почеле су у марту ове године, а завршно увежбавање команде јединица реализовано је од 7. до 13. новембра на аеродрому Батајница.

Према речима заменика команданта руских снага за мировне операције и брзо реаговање генерал мајор Александар Вјазников, руски и српски војници током тренинга показали су висок степен сарадње и координације.

На вежби је, први пут у Србији, приказано и спуштање оклопних транспортера из транспортних авиона "Иљушин", при чему су припадници ваздухопловних снага Русије демонстрирали високу обученост.

Вежбу је укупно извело 404 припадника војски обе државе, а на високом степену обучености честитао им је министар одбране Србије Братислав Гашић, као и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Ваздухопловно-десантних снага Русије генерал пуковник Владимир Анатолијевич Шаманов.

РТВ


Припремиле: КМ Новине

1 коментар:

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине