Вести:

петак, 14. новембар 2014.

Институционализовање педофилије - Сексуално васпитање и у 20 основних школа!

петак, 14. новембар 2014. | КМ новине 0

Радионицама обухваћене три најбитније циљне групе – деца, родитељи и наставници. „Светска здравствена организација препоручује да се чак од четврте године предшколског узраста деца упознају са садржајима везаним за сексуалну проблематику, наравно сходно њиховом поимању света у том тренутку"...
 ...
Јуче је у Новом Саду потписан уговор о реализацији пројекта "Златни мост", који ће се спроводити у 20 основних школа широм Војводине, а који кроз низ креативних радионица настоји да између ученика, родитеља и наставника развије комуникацију о темама везаним за сексуално васпитање и репродуктивно здравље.
Пројекат реализује зрењанинско Удружење "Скаска", уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, који је за овај програм издвојило 1,2 милиона динара. Радионице држе Јасминка Петровић, ауторка познате књиге „Секс за почетнике“ и психолошкиња Ивана Лукић.

Јасминка Петровић, мајка двоје деце.
„Препознали смо овај пројекат као изузетно битан, јер сматрамо да је природни наставак пилот пројекта "Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу", који смо покренули пре две године, а који се данас реализује у 66 средњих школа широм Војводине“, казала је покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић и додала да се реализацијом пројекта „Златни мост“ тај програм практично проширио и на, за почетак, 20 основних школа у Војводини, где су кроз радионице обухваћене три најбитније циљне групе – деца, родитељи и наставници.

Мариника Тепић је додала да је овај пројект важан за нашу заједницу, јер се граница упознавања тинејџера са сексуалном проблематиком – сексуалним односима, репродуктивним здрављем, хигијеном тела и превенцијом полно преносивих болести драстично померила наниже, и то на нижи основношколски узраст.

„Светска здравствена организација препоручује да се чак од четврте године предшколског узраста деца упознају са садржајима везаним за сексуалну проблематику, наравно сходно њиховом поимању света у том тренутку, пре свега да стекну елементарна знања о свом индивидуалном бићу, па онда у односу на пријатеље, другаре и вршњаке из групе“, навела је секретарка.

Мариника Тепић
 Свесни смо тога колико је значајно да се млади упознају са садржајима који се тичу сексуалног васпитања и репродуктивног здравља, и верујем да ће истраживања показати да је средњошколски узраст касно доба за увођење ових садржаја. Међутим, морали смо од нечега кренути да бисмо остварили наш крајњи циљ, а то је да предложимо надлежном републичком министарству увођење сексуалног васпитања и репродуктивног здравља као обавезан предмет у образовни систем Републике Србије“, казала је Мариника Тепић и додала да ће Покрајински секретаријат за спорт и омладину на пролеће сачинити упоредну анализу о томе колико се одмакло са реализацијом програма сексуалног васпитања у средњим школама.

Јасминка Петровић, ауторка књиге „Секс за почетнике“ и једна од предавачица у оквиру пројекта „Златни мост“, навела је да је идеја пројекта да се успостави комуникација између деце и родитеља, јер дечји свет заправо чине породица и школа.

„Важно је да деца могу са родитељима и наставницима да разговарају о различитим темама које обрадимо на радионицама и након што се пројекат заврши“, казала је Јасминка Петровић и навела да је интересовање не само деце, него и родитеља и наставника, за радионице било веома велико, што охрабрује да питања у вези са сексуалним васпитањем нису више табу тема како што су до сада била.

Радионице су до сада одржане у Зрењанину и Кикинди, а у наредном периоду биће одржане у још петнаестак градова широм Војводине. На крају пројекта, учесници ће имати прилику да погледају представу позоришта ДАДОВ рађену по књизи „Секс за почетнике“.

РТВ

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине