Вести:

уторак, 7. октобар 2014.

Породице жртава чекају резултате истраге

уторак, 7. октобар 2014. | КМ новине 0

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. упозорило је да је, са дугачког списка киднапованих Срба, у прошлој години идентификовано свега девет особа, а у овој години ниједна.
 ...
Надају се да ће истраживање локације у ђаковичком селу Пискоте дати и конкретне резултате. 

"Породице српских жртава, баш као и породице свих жртава у региону, морају имати једнако право на истину", саопштило је Удружење, истичући да су "са посебном пажњом и пробуђеном надом дочекали саопштење Тужилаштва за ратне злочине Србије", нарочито они који још трагају за својим најмилијима.

Тужилаштво у Београду је јуче саопштило да у сарадњи са Еулексовим тужилаштвом проверавају информације о постојању масовне гробнице у селу Пискоте, код Ђаковице у којој се, по свему судећи, налазе земни остаци киднапованих српских цивила током 1998. и 1999. године.

Како је српско тужилаштво навело у свом саопштењу, они "располажу информацијама да би евентуални посмртни остаци на овој локацији, могли да припадају жртвама злочина припадника ОВК у логору "Ликовац".

"С обзиром на то да је, како сазнајемо, Тужилаштво Еулекса донело наредбу да се на поменутој локацији изврши ексхумација, аутопсија и идентификација евентуалних посмртних остатака из потенцијалне масовне гробнице, породице косметских страдалника са стрепњом чекају нове вести", наведено је у саопштењу.

Удружење је подсетило да је од првих организованих киднаповања Срба и неалбанаца на Космету, већ је прошло 16 година.

"И, без обзира на то што нико из породица 530 киднапованих чија се судбина ни данас не зна, не жели да прихвати највероватнију чињеницу да њихови најрођенији више нису међу живима, свесни су и да су, колико год истина болна била, неизвесност и безнађе тежи и неподношљивији", наведено је у саопштењу које је потписала председница Удружења Наташа Шћепановић.


РТС


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине