Вести:

понедељак, 20. октобар 2014.

Одбијање ЕУЛЕКСА да гони криминалце приморало сведоке на повлачење

понедељак, 20. октобар 2014. | КМ новине 0

Прихвативши сваки ризик, па и да изгубе животе због тога, двојица Албанаца са КиМ пристала да сведоче о злочинима УЋК али ЕУЛЕКС "није заинтересован".
...
Два главна сведока тужилаштва мисије Еулекса у случајевима политичких убистава после 1999. године на Косову и Метохији, Назим Блаца и Шкумбин Мехмети, одлучили су да одустану од њихових изјава датих тужилаштву након што су сазнали да та мисија неће да истражује послератна политичка убиства, преноси приштински лист "Експрес".

"Сведоци ће се повући, с обзиром да су схватили да Еулекс није заинтересован да правно гони политичке фигуре против којих су њих двојица дали изјаве.

Назим Блаца је бивши ветеран такозване УЋК, самопрокламовани агент тајне службе ОВК, познате као ШИК и сведок у три судска процеса позната као "Блаца 1,2 и 3", у којима су осуђени кажњени на готово 100 година затвора због злочина почињених после сукоба на Косову.

У судском процесу "Блаца 2" је савет судија установио да је криминалном групом којој је припадао и Блаца руководио бивши шеф главног штаба ОВК Азем Суља, међутим, тужилаштво је против њега одустало од истраге.

Шкумбин Мехмети, који од марта 2004. издражава затворску казну у затвору Дубрава, је рекао у једном интервју да је спреман да сведочи о трговини дрогом, отмицама, рекетирању и о најмање шест убистава, од којих су три извршена са политичким мотивима.

Мехмети је захтевао од тужилаштва да делује јер су, како је упозорио, криминалци и даље активни.

"Можда ће ме убити, али нећу више да ћутим", рекао је раније Мехмети, који је као и Блаца бивши припадник УЋК и полиције Косова.

Еулекс је 2012 закључио да то чини добро финансирана организација са јасном оперативном политиком - да убија људе Демократског савеза Косова бивсег преседника Ибрахима Ругове, пише даље "Експрес".

Упркос сазнањима ЕУЛЕКС је одлучио да игнорише доказе, сведоке, злочине, законе и да починиоцима обезбеди, уместо казни - несметано даље "политичко" ангажовање.



   Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине