Вести:

петак, 10. октобар 2014.

''Фашисти, напоље!'' Шпански студенти избацили украјинске националисте (ВИДЕО)

петак, 10. октобар 2014. | КМ новине 0

Студенти Универзитету Комплунтенсе у Мадриду избацили неколико радикалних Украјинаца који су упали на предавање, покушавајући да изазову насиље и спрече предавање о маскру у Одеси.
 ...
Натпис, 'Украјина под опсадом фашизма неће проћи" појавио се у хали кампа пола сата после тог инцидента.

Тамошњи Факултет политичких наука и социологије тренутно је домаћин изложбе под називом "Хуманитарна криза у југоисточној Украјини и њене последице у Европи", који приказује фотографије из Одесе, Доњецка и Луганска. Изложба је део серије предавања и округлих столова о ситуацији у Украјини.

Док су студенти били окупљени за једну од дискусија на тему масакра 2. маја Одеси, када је убијено скоро 50 антивладиних активиста, неколико екстремиста и неонациста носећи украјинске заставе и ознаке неких од националистичких странака у земљи упало је у салу, не дозвољавајући професору да почне са предавањем!

Цео догађај је снимљен и објављен на интернету.


Према шпанском листу Ла Република, протест је извршила група присталица неонацистичке партије Свобода. Певајући име Степана Бандере, лидера украјинског националистичког покрета током Другог светског рата, демонстранти су претили, вређали и нападали неколико студената који су се окупили у знак сећања на жртве масакра у Одеси.

почетку професор је тражио од њих да напусте просторију, али они су то одбили, рекавши да неће дозволити да предавање почне. Студенти су огорчени тиме почели да вичу "фашисти, напоље! "Скоро половина факултета се умешала" рекао је Сергеј Маркхел један од организатора изложбеновинској агенцији РИА Новости.


 
 

Након сукоба подстрекачи су избачени из кампа а студенти су поставили плакате против фашизма у Украјини.

Напуштајући универзитетске просторије, још увек машући украјинским заставама, починиоци су виђени у комбију са регистрацијом дипломатског кора украјинске амбасаде у Мадриду, пише Ла Република!

Догађају су присуствовали представници Амбасаде Украјине, потврђено је агенцији РИА Новости.

Украјински амбасадор у Шпанији се касније састао са ректором универзитета, изражавајући "дубоку забринутост" и тражећи од њега да откаже догађаје везане за Украјину, тврдећи да су ти подаци од "агената Руске пропаганде који дају лажне информације", известио је шпански Ел Паис.

Предавања на тему кризе у Украјини, на Универзитету Комплунтенсе, планирана су да трају до 23. октобра.


Извор: РТ 


Превод и припрема: КМ Новине 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине